Infrastructuur en mobiliteit

  • Het fietspad langs de Linge wordt doorgetrokken van Elst naar Zetten, omdat de veiligheid in het geding is. Volgens GroenLinks en het CDA is dit absolute noodzaak, omdat fietsers op de 1ste en 2de Weteringseschans in Elst regelmatig van de sokken worden gereden. De partijen kregen in de maand juli de hele raad mee om bij Burgemeester en Wethouders druk op de ketel te zetten.

  • Het Drielse veer tussen Driel en Heveadorp schrijft dit jaar recordcijfers. In de eerst zes maanden van dit jaar wisselden meer dan 65.000 mensen van oever.

  • Het verbod op het Nijmeegse deel van de weg bij Oosterhout is sinds 3 augustus officieel van kracht. Automobilisten kunnen in de spits niet meer uitwijken naar de Griftdijk in Oosterhout. Een overtreding kost 149 euro. De camera's werkten in het begin nog niet goed door een defect in de kabel. De Griftdijk is tussen 7.00 uur en 9.00 uur en tussen 16.00 uur en 18.00 uur verboden voor motorvoertuigen. Bewoners met ontheffing, bussen en hulpverleners blijven er gewoon rijden.

  • Overbetuwe haalt ondernemers, omwonenden en andere betrokkenen aan tafel om tot een invulling van het Land van Tap te komen. Woningbouw en parkeren moeten daar tegenover elkaar worden afgewogen. Er is weinig vertrouwen in het opzetten van een klankbordgroep.

  • Voor inwoners van de buitengebieden van Lingewaard en Overbetuwe komt snel internet een stap dichterbij. Het bedrijf Glasvezel buitenaf wil volgend jaar beginnen met aanleg van glasvezel en zal vanaf maandag 10 september bewoners persoonlijk benaderen.

 

Wonen, zorg en welzijn

  • Het pand bij Eurocamper op bedrijventerrein de Aam, waar tijdens een brand een wietkwekerij werd ontdekt, blijft, op last van burgemeester Toon van Asseldonk, voor 3 maanden dicht en verzegeld. Ook de eigenaar en de huurder mogen het pand niet betreden. De eigenaren hebben niets met de wietkwekerij te maken.

  • Meisjes uit de jeugdzorg instelling De Heldring Stichting in Zetten zijn ten prooi gevallen aan loverboys. Zelfs hun opname op een gesloten groep bood geen bescherming tegen seksuele uitbuiting door een groep mannen uit Nijmegen. Dat bleek maandag 20 augustus in de rechtbank van Arnhem. De Nijmeegse groep loverboys werd in mei door de politie opgerold.

  • Jeugdzorg instelling De Heldringstichting in Zetten is een onveilige plek voor de opgenomen jongeren. Er wordt volop in drugs gehandeld en jongeren met gedragsproblemen worden onvoldoende van elkaar gescheiden. Dit blijkt uit gesprekken die De Gelderlander voerde met tientallen jongeren die de afgelopen jaren in deze instelling zaten. Ook sprak De Gelderlander met ouders en deskundigen. Loverboys/jonge pooiers kunnen zo in en uitlopen en slachtoffers van seksueel misbruik zitten soms in een groep met jongens die hun seksuele driften niet kunnen beheersen.

  • De gemeente Overbetuwe laat in verband met geplande nieuwbouw onderzoek doen naar de woonbehoefte in Heteren. De nadruk ligt daarbij met name op startende jongeren en ouderen. Dit op aandringen van de Dorpsraad.

  • In samenwerking met het gemeentelijk Sociaal Kernteam Overbetuwe zijn de advocaten Petra Breukink en Sanne Striekwold een gratis spreekuur gestart in Elst, voor kwetsbare mensen die rechtsbijstand nodig hebben. De gratis rechtsbijstand op locatie is een keer in de twee weken in het Triade gebouw aan de Prins Hendrikstraat. Als er veel mensen uit Zetten naar Elst komen kan het spreekuur ook in Zetten plaats vinden. Naast het helpen van kwetsbare mensen, en het laagdrempelig karakter, heeft het ook als doel een netwerk op te bouwen met hulpverleners.

  • De gemeenteraad in Elst nam twee moties voor een ruimer kinderpardon en het stopzetten van uitzetting naar Afganistan aan. Alleen de VVD stemde tegen.

  • De vraag naar buurtbemiddeling, neutrale hulp om conflicten tussen buren op te lossen, neemt toe. Buurtbemiddeling Lingewaard en Overbetuwe hielp in 2016 ongeveer bij honderd burenruzies. Vorig jaar waren dat er 120 en dat aantal is voor dit jaar al in september gehaald. Dit heeft niet te maken met meer incidenten, maar doordat er meer gebruik van wordt gemaakt.

 

Natuur, milieu en energie

  • De gemeente Overbetuwe daagt inwoners uit ideeën op te sturen die bijdragen aan een duurzame gemeente. Inzendingen voor de duurzaamheidsprijs Overbetuwe kunnen per direct worden gestuurd. De jury beoordeelt de inzendingen in twee categorieën, individuen en bedrijven/ organisaties. Beide winnaars krijgen een bedrag van 1250 euro. Inzendingen kunnen worden toegestuurd tot 1 oktober.

  • Medewerkers van de gemeente Overbetuwe hebben maandag 30 juli in het buitengebied van Elst ventilatie materiaal aangetroffen, vermoedelijk van een hennepkwekerij. De rommel is opgeruimd.

  • Dinsdag 31 juli heeft er een bermbrand gewoed tussen de A15 en de Betuwelijn bij Valburg. De brandweer had het vuur snel onder controle.

  • Het wandelpad langs de zuidoever van de Rijkerswoerdse plassen werd dinsdag 27 juli afgesloten nadat recreanten en een verslaggever van De Gelderlander daar een beperkte hoeveelheid asbest hadden aangetroffen. Het ging om chrysotiel, wit asbest dat in golfplaten dakbedekking werd gebruikt. Grondmonsters en een visuele inspectie die vrijdag 10 augustus werden uitgevoerd wezen uit dat er geen asbest meer op het wandelpad ligt. Het wandelpad is vrijgegeven voor het publiek.

  • In grondmonsters, die in de week van 5 tot 11 augustus in Park Lingezegen zijn genomen, is opnieuw asbest aangetroffen. Het gaat om het gebied aan de Kerkstraat aan de zuidelijke kant van het wandelpad langs de zuidoever van de Rijkerswoerdse plassen, waar op dit moment het zogeheten Waterrijk wordt aangelegd.

  • Zonnepark Overbetuwe wil een enorm zonnepark aanleggen langs de A15 tussen de knooppunten Valburg en Ressen (tussen de betuwelijn en de snelweg). Er komen ca. 170.000 panelen die voldoende stroom opleveren voor 13.000 woningen oftewel 70 procent van alle huishoudens in Overbetuwe. Als het zonnepark er komt is het direct een van de grootste van Nederland. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd. De 2de bijeenkomst is 26 september op evenementen locatie Watergoed in Valburg. Op 5 september is er tijdens de 1ste bijeenkomst informatie verzameld met de omwonenden. Op 26 september wordt er verteld wat er met de informatie is gedaan.

  • Overbetuwe en de provincie Gelderland, die de meeste bomen in beheer heeft, hebben besloten dat de 105 essen langs de Wageningsestraat in Zetten weg moeten omdat ze ziek (essentaksterfte) zijn of gevaarlijk zijn voor de verkeersveiligheid. In Driel, aan de Broeksingel en in de Dorpstraat, worden 26 iepen gekapt vanwege instabiliteit. De omwonenden worden betrokken bij de herplant.

  • Om aanvragen sneller te kunnen afhandelen wil Overbetuwe de locatie voor elektrisch opladen alvast aanwijzen. Elektrisch rijden zit in de lift. De gemeente verwacht de komende jaren ruim 150 aanvragen voor laadpalen van inwoners van de Overbetuwse dorpen. Het gaat om laadpalen die niet bij de eigen woning of op eigen terrein geplaatst kunnen worden. De plankaarten per dorp zijn te vinden op overbetuwe.nl.

  • Vitens mag voorlopig water opblijven pompen onder landgoed Hemmen. De beheerder had de rechter gevraagd de vergunning voor het waterbedrijf aan te passen, omdat de winning scheuren in de monumentale panden op het landgoed zou veroorzaken. Dat verzoek is ongegrond verklaard.

  • Overbetuwe gaat de overlast van kauwgom te lijf met de Gumbuddy (een kleine afvalcontainer geplaatst tegen een gevel op drukke looproutes). Overbetuwe is de tiende gemeente in ons land die bij het project aanhaakt. Nieuw is de combinatie met een afvalbakje voor sigarettenpeuken.

  • De boeren Erik ten Hartog en André Timmermans willen 4 windmolen langs de Linge tussen Heteren en Zetten plaatsen. Om het plan van de grond te krijgen hebben de agrariërs het bedrijf Renewable Factory uit Vugt in de armen genomen, dat nu de conceptfase uitwerkt. De plannen moet nog aan de gemeente Overbetuwe worden voorgelegd.

 

Financiën en bestuur

  • De gemeenteraad van Overbetuwe wil dat het afgelopen is met een college dat te veel macht naar zich toetrekt. De aanbevelingen uit het rapport “schurende Democratie” van onderzoeksbureau Berenschot moeten één op één worden overgenomen vindt de raad. De coalitie en oppositie moeten beter gaan samenwerken. Er moet een open, democratisch bestuur ontstaan waarin raadsleden elkaar inspireren met goede debatten en waar het afgelopen is met het “wij – zij” denken tussen coalitie en oppositie.

 

Onderwijs, cultuur, sport en recreatie

  • De democratische basisschool De Vallei in Driel heeft van de onderwijsinspectie het stempel “zeer zwak” gekregen. De kwaliteit van onderwijs en de veiligheid laten te wensen over. Het bestuur krijgt een jaar de tijd om zich te verbeteren. De school heeft al een verbeterplan bij de inspectie ingeleverd.

  • Op dinsdag 31 juli is de plas van Van Wijk in Heteren in alle stilte gekoppeld met de nieuwe plas westelijk van de Steenoven.

  • De gemeente Overbetuwe en Nijmegen gaan samen een marktonderzoek uitvoeren naar de zwembehoefte in Nijmegen-Noord en Overbetuwe. Onderdeel van dit onderzoek is of het bouwen van een gezamenlijk zwembad een haalbare optie is.

  • De wielerronde van Oosterhout, de traditionele afsluiter van het regionale wielerseizoen, is dit jaar niet doorgegaan. Als er volgend jaar weer geen vrijwilligers zijn dreigt de koers voorgoed verloren te gaan.

  • Elst is sinds 31 augustus weer een sportschool rijker. Aan de Industrieweg Oost 58 – 9 opent Maarten Nieuwenstein de deuren van HIT/Personal training.

  • Tijdens het oogstfeest op landerij De Park op 8 september vond de opening van een nieuw voedselbos Santackergaard plaats.

  • Op de Veerstoep bij het lexkesveer in Randwijk is de firma Prefit uit Heteren met de bouw van een woning met horecavoorziening begonnen. De levering is voor 2019 voorzien.

  • Op 12, 13 en 14 oktober vindt de tweede editie van het herinneringsweekeinde The Island in de uiterwaarden van Heteren plaats. Parachutisten van Parachute Group Holland nemen hier aan deel. The Island vertelt het verhaal van de slag om de Betuwe in de 2de wereldoorlog.

  • Voetbalclubs in Overbetuwe en Lingewaard hebben te veel open plekken in de organisatie. Verenigingen zien zich gedwongen tot een monster oplossing: De gedwongen vrijwilliger. Volgens de voorzitter T. Janssen van SDOO te Heteren is een van de problemen dat mensen het nu vanzelfsprekend vinden dat alles geregeld is, waardoor ze niet meer helpen bij de vereniging.

  • Basisscholen mogen niet zomaar meer foto's en video's van leerlingen delen op sociale media. De nieuwe privacywet staat dat niet toe. Scholen moeten nu alle ouders om toestemming vragen, wat een flinke klus is. Ouders kunnen op negen verschillende punten aangeven wat zij wel en niet willen.

  • Recreatie maatschappij Uiterwaarde wil 55 recreatie woningen bouwen, op het terrein van de voormalige Pitch en Putt golfbaan, in en langs de Rijkerswoerdse plassen bij Arnhem en Elst. Ze zijn bedoelt voor een kortdurend verblijf. De gemeente Overbetuwe is enthousiast en ziet het als een verrijking van de omgeving.

  • Metorta College is sinds 31 augustus de nieuwe naam van de middelbare school bij De Heldringstichting in Zetten. De school ging eerder als De Brouwerij door het leven.

  • Stichting Vier het Leven houdt culturele activiteiten voor ouderen die niet graag alleen op stap gaan. Zij worden thuis opgehaald door een gastheer of gastvrouw en samen met anderen gaan zij naar de bioscoop, een concert, een theatervoorstelling of naar een museum. De deelnemers worden na afloop weer thuis gebracht. In september is het nieuwe kwartaal programma begonnen.

  • Elst kan ook met de strengere regels voor de paardenmarkt uit de voeten. Alle paarden moesten zijn gechipt, toezicht bij de toegang was strenger dan ooit en er was een extra dierenarts aanwezig. Er kwamen 40.000 mensen op het evenement af.

  • Zetten krijgt een meterslange muurschildering van Xabier Anunzibal. De spaanse kunstenaar leeft zich uit op de kale muur van Pizzeria Moonlight aan de Sleënburgsestraat.

 

Werk en economie

  • Als het aan Burgemeester en Wethouders van Overbetuwe ligt kunnen winkeliers en supermarkten straks op zon en feestdagen twee uur langer open: van 8.00 uur tot 20.00 uur. De gemeenteraad moet zich er nog over uitspreken. Volgens de gemeente heeft het een gunstig effect op de lokale economie. Winkeliers en supermarkten zijn niet verplicht om aan de zondagopenstelling mee te doen.

  • Door het aanhoudende zomerweer was het een topjaar voor de horeca in Overbetuwe.

  • De appels en peren hebben de droogte overleeft. Ze zijn wel kleiner geworden. Met betrekking tot de houdbaarheid van het fruit is het afwachten.

  • Ondernemers in Overbetuwe claimen dat de camera bewaking effect heeft. Ze stellen dat diefstal, vandalisme en andere vormen van criminaliteit op hun bedrijventerreinen fors zijn gedaald. Een woordvoerder van de gemeente Overbetuwe bevestigd dit.