Ondertussen in Overbetuwe…

     

Infrastructuur en mobiliteit

 • Door een overeenkomst van de provincie Gelderland en de gemeente Overbetuwe op 16 januari is de komst van de Railterminal bij Reeth een stap dichterbij gekomen en is het naar verwachting rond 2020 gereed. Omwonenden balen van de Railterminal en overwegen een stap naar de rechter.
 • Gemeente Overbetuwe neemt dit jaar afscheid van lantarenpalen in het buitengebied zonder enig doel. Dit jaar worden ze nog verwijderd. Het gaat om ca. 300 stuks. Er komen wel 100 extra lampen bij op de hoofdfietsroutes tussen de dorpen. Het maakt deel uit van het nieuwe lichtplan. Het College wil buiten de bebouwde kom alleen nog verlichten als het strikt noodzakelijk is.
 • Sinds 1 februari rijdt er elke dag een boodschappenbus naar de markt en winkels in Elst. Het vervoer is bedoeld voor mensen met beperkte mobiliteit. De boodschappenbus rijdt vanaf het zorgcentrum Tertzio via de Valburgseweg en het Europaplein naar de Kik. Een retourtje kost € 2,-.

Wonen, zorg en welzijn

 • De Jongerenwerkers van welzijnsorganisatie Forte pleiten voor een huiskamer in Driel en twee buitenplekken met overkapping en banken in Heteren. Deze voorzieningen staan op het verlanglijstje van de jongeren zelf. Forte pleit ook voor personeelsuitbreiding.
 • Bewoners, verenigd in Veldzicht Zetten, willen de Schil van Zetten vrij van bebouwing houden. De dorpsraad van Zetten en Hemmen is voor de bebouwing om leegloop te voorkomen. Tijdens een enquête van Veldzicht Zetten gaven 952 van de 1011 deelnemende bewoners aan het niet met de dorpsraad eens te zijn.
 • De gemeente Overbetuwe zoekt een manier om inwoners met schulden goedkoper geld te laten lenen. Dit kan omdat de gemeente nu niet meer vast zit aan de Sociale Bank Centraal Gelderland (SBCG), nu de gemeente Arnhem de banden met het SBCG heeft verbroken. Voor 1 juni moet er een alternatief zijn.
 • Negen belangenorganisaties uit Heteren, waaronder de dorpsraad, hebben de gemeente Overbetuwe een brandbrief gestuurd waarin ze hameren op de noodzaak van winkels en voorzieningen. Een kloppend hart in Heteren staat onder druk omdat projectontwikkelaar Artica uit Rosmalen de mogelijkheid wil hebben ook woningen in de plint van het nieuwe appartementencomplex aan het dorpsplein te bouwen. Verschil van inzicht doet de dorpsraad en Artica tegenover elkaar staan.
 • Het voormalige gemeentehuis in Andelst wordt dit jaar verbouwd en gaat Residence Andelst heten. Er komen 26 ouderen met de ziekte van Alzheimer te wonen. De particuliere woongroep Artemis, de nieuwe eigenaar van het gebouw, biedt hen dagelijkse, intensieve zorg aan.
 • Het College van B&W wil in Driel seniorenwoningen met zorg en dagbesteding laten realiseren. Dit in combinatie met kinderopvang. De stichting “Samen Zorgen” in Herveld wil de zorg gaan leveren. Als het plan doorgaat (de gemeenteraad moet hier nog over besluiten) dan gaat het project het Wiel van Driel heten en komt het op het terrein tussen de Drielse Rijndijk en de Patrijsstraat.
 • Gemeente Overbetuwe heeft vorig jaar 107 statushouders gehuisvest, tien meer dan de door het rijk opgelegde taakstelling. Voor dit jaar ligt de opdracht lager.
 • Het eerste crematorium in gemeente Overbetuwe is rond mei 2018 gereed. Fine Vita verbouwt het oude pand van het uitvaartcentrum “mijn hart” aan de polderstraat in Heteren om tot crematorium. Jaarlijks kunnen er zo'n 600 verbrandingen plaatsvinden voor crematies in kleine kring.
 • Mesazorg in Herveld en Zetten krijgt van de gemeente Overbetuwe tot 28 februari de tijd zich te verbeteren. De zorgaanbieder heeft te weinig gekwalificeerd personeel. De gemeente is direct gestopt met het doorverwijzen van nieuwe cliënten. Voor hen wordt een passend alternatief gezocht.
 • Inwoners in Heteren zijn in opstand gekomen tegen de plannen voor het Hart van Heteren. Op 1 februari zag het dorp blauw met spandoeken en posters voor de ramen. Voor de inwoners van Heteren was het nu of nooit.
 • 70 woningeigenaren op het voormalig vakantiepark Tergouw in Oosterhout zitten klem. Ze weigeren het nieuwe contract te tekenen waarin vermeld wordt dat ze eerst de woningen aan de directie moeten aanbieden. Wie dat niet doet riskeert een boete van 50.000 euro. Ze mogen dan ook niet meer permanent op Tergouw blijven wonen, hoewel de gemeente dit sinds 2016 toestaat, en moeten zich dan op hun huidige adres bij de gemeente Overbetuwe laten uitschrijven.
 • Als het aan het college van B&W ligt krijgt Zetten deze zomer een nieuwe algemene begraafplaats met maximaal 400 plaatsen. Het is de bedoeling dat deze komt te liggen aan de noordkant van de Hoofdstraat, tussen het Zettensepad en de Lewe van Aduardstraat. Bij de begraafplaats wil B&W ook een gebouw toe staan met ongeveer 15 kamers of studio's voor jongeren.
 • Een optocht van 125 mensen in 70 auto's, een brandweerauto en een tractor naar het gemeentehuis in Elst op 6 februari heeft bereikt dat er een stichting komt, met rugdekking van de gemeente, die verantwoordelijk wordt voor een kloppend hart in Heteren. Zowel de inwoners, de projectontwikkelaar Artica uit Rosmalen en de gemeente Overbetuwe zeggen dat ze zich zullen inzetten voor een centrum met winkels en voorzieningen.