Coalitie weigert uit te leggen waarom zij woningzoekenden in de kou laat staan

In Overbetuwe is grote behoefte is aan sociale huurwoningen en starterswoningen, maar de nieuwbouwplannen bevatten vooral dure koopwoningen. Hiermee laat de gemeente starters en mensen die op zoek zijn naar een huurwoning in de kou staan. Dit gebeurt allemaal met goedkeuring van de coalitie van CDA, VVD en GBO en deze partijen weigeren hun kiezers uit te leggen waarom.

Uit behoeftenonderzoek blijkt keer op keer dat er sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen voor starters bij moeten komen. Daarom heeft de gemeente beleid vastgesteld dat er juist goedkope woningen moeten kopen en heeft GroenLinks eind 2018 met een motie afgedwongen dat alle plannen minimaal 30% sociale huurwoningen moeten bevatten. De plannen, die het afgelopen jaar zijn goedgekeurd, bevatten echter vooral villa’s en twee-onder-een kapwoningen.

Hoe dit komt? Keer op keer buigt wethouder Jan van Baal (CDA) voor de smoes van projectontwikkelaars dat ze geen sociale huurwoningen kunnen bouwen omdat ze daarmee de financiering van hun project niet rond krijgen. Zo kunnen de projectontwikkelaars díe woningen neerzetten, waarmee zij het meeste winst kunnen maken: dure koopwoningen.

Op die manier spekt wethouder van Baal, gesteund door CDA, VVD en GBO, de zakken van projectontwikkelaars, ten koste van inwoners. En keer op keer komt hij ermee weg bij de coalitie van CDA, VVD en GBO. Zo ook weer bij de behandeling in de raad van 2 april 2019 van het bestemmingsplan Steenbeekstraat in Zetten, waar alleen 19 dure koopwoningen komen. Toen GroenLinks vroeg waarom de coalitiepartijen hier geen stokje voor staken, hulden zij zich in stilzwijgen.

Het wordt tijd dat het college en de coalitiepartijen op het gebied van wonen echt eens voor de inwoners gaat staan en zich houden aan het eigen beleid: sociale huurwoningen, starterswoningen en seniorenwoningen bouwen. Dit betekent projectontwikkelaars verplichten om te bouwen voor de mensen die de meeste moeite hebben om aan een geschikte woning te komen.