In het regioarrangement wordt horizontaal samengewerkt in de geest van de omgevingswet. Verschillende overheden gaan hierbij een overeenkomst aan voor een langjarige samenwerking. Via een cyclisch proces worden de regioarrangementen geactualiseerd en nader uitgewerkt. Dit wordt in samenhang met alle andere lopende ruimtelijke trajecten bekeken met als doel het realiseren van een uitvoeringsprogramma.
Het Regioarrangement borduurt verder op de Verstedelijkingsstrategie met het thema ‘Meer landschap, meer stad'. Als je overal meer van wilt kom je natuurlijk in de knel. Doel is om met het regioarrangement alle ruimtelijke opgaven in beeld te brengen. Wanneer dit als uitgangspositie genomen wordt kan dit gebruikt worden om ruimtelijke keuzes te maken en hiermee in overleg met andere overheden te gaan. De extra transitiethema’s, ten opzichte van de Verstedelijkingsstrategie, zijn energienetwerk, landelijk gebied en circulaire economie. De Verstedelijkingsstrategie vormt dus een belangrijke basis voor het Regioarrangement met daar bovenop drie verdiepingen; Natuur en landbouw, Energie-infrastructuur en –transitie en Circulaire economie.
Het thema Natuur en Landbouw wordt opgenomen in het programma Vitaal Landelijk Gebied Gelderland (VLGG). Door middel van de VLGG wordt een perspectief ontwikkeld voor natuur en landbouw, dat bijdraagt aan doelstellingen voor natuur, water, klimaat en de transitie van de landbouw. In gebiedsprocessen wordt vervolgens verder uitgewerkt wat hiervoor nodig is. Een paar gebieden worden hierbij als kansrijk voor programmering in het VLGG gezien. Hieronder valt het middengebied, waar wij wonen, en hiervoor wordt gestreefd naar versterking van het landschap en doorontwikkeling van Park Lingezegen.
En, vrees niet, de gebieden waar de ruimteclaims prima te combineren zijn en waar zich geen conflicterende ruimtevragen voordoen worden niet vergeten. Deze worden natuurlijk ondergebracht in de Nationale Omgevingsvisie Extra (NOVEX) ontwikkelperspectief met het bijbehorende verstedelijkings-/NOVEX uitvoeringsprogramma. Daarnaast wordt in 2023 ook nog een Regio Deal met het Rijk gesloten.
Tot slot, en daar zijn we oprecht blij mee, wordt bij het arrangement uitgegaan van de bodem- en watersystemen in onze regio, waarbij ruimtelijke keuzes getoetst worden op de invloed op natuur, waterveiligheid, klimaatadaptatie en waterbeschikbaarheid. Zoals ook in het Regioarrangement verwoord wordt: 'Door water en bodem sturend te laten zijn, kunnen we in de Groene Metropoolregio ook in de toekomst met een ander en grillig klimaat blijven leven, wonen en werken. In een veilige omgeving, een gezonde bodem en met voldoende en schoon drinkwater.' Het komt dus echt wel goed.