Doordat er in Overbetuwe nog steeds gekozen wordt voor fysiek vergaderen en we allemaal te maken hebben met de richtlijnen vanuit de Rijksoverheid kunnen raadsleden soms niet aanwezig zijn bij de raadsvergaderingen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een verkoudheid: zij mogen niet naar de raadsvergadering komen en daarmee gaat hun stem verloren. Onlangs waren er bij een raadsvergadering 6 van de 29 raadsleden afwezig vanwege de coronamaatregelen. Ik heb aangegeven dat de democratische legitimiteit van de raad daarmee onder druk staat: als niet iedereen aanwezig kan zijn en dus niet kan stemmen, mis je de mening van een deel van de raadsleden. Dat vindt GroenLinks een slechte zaak. Onze motie was bedoeld om ervoor te zorgen dat ieder raadslid haar of zijn stem kan laten gelden. Niet meer, niet minder.

Helaas dachten alle andere raadsleden van andere partijen daar anders over. Een sympathieke motie, een oplossing voor een niet bestaand probleem, we volgen de richtlijnen van de overheid, ik voel me veilig: allemaal dingen die genoemd werden toen ik vroeg naar een reactie van andere raadsleden. Daarbij gaan we oefenen met online vergaderen, wat voor de meerderheid van de raad blijkbaar voldoende is.

Ik blijf mijn best doen om gezond te blijven. Dat is natuurlijk in mijn eigen belang, maar ook in het belang van de democratie. Als ik klachten krijg zal ik uiteraard alle geldende richtlijnen volgen. Dat betekent in Overbetuwe dat ik en dus de GroenLinks-stemmers buitenspel staan in de besluitvorming van de raad. Ik ben teleurgesteld.