Gemeente gaat duurzaamheidseisen stellen aan nieuwbouw

Op de raadsvergadering van 20 februari 2018 heeft GroenLinks ervoor gezorgd dat de gemeente duurzaamheidseisen gaat stellen aan nieuwbouwprojecten in de gemeente.

In de raadsvergadering besprak de gemeenteraad de visie op grondbeleid. In deze visie staat hoe de gemeente omgaat met het verkopen van haar eigen grond en het maken van afspraken met projectontwikkelaars over nieuwbouwprojecten. 

Uit de visie op grondbeleid bleek al dat het gedachtengoed van GroenLinks over eerlijk delen nu ook bij de afdeling Ruimtelijke Ordening is doorgedrongen: voortaan eist de gemeente dat nieuwbouwprojecten voor 30% uit sociale woningbouw bestaan. Een langgekoesterde wens die GroenLinks de afgelopen vier jaar bij elk besluit over nieuwbouw heeft geuit.

Daarnaast is het erg belangrijk dat de bouw zo snel mogelijk verduurzaamt: zowel duurzame en circulaire bouwmaterialen toepassen als goed isoleren en duurzame energiebronnen gebruiken. De bouwwereld werd altijd erg vrij gelaten en GroenLinks heeft er steeds op gehamerd dat dit moet veranderen. Een amendement om dit in de visie op grondbeleid op te nemen werd tot onze verrassing door alle politieke partijen omarmd.