Schuld hulpverlening
Schuld hulpverlening

Gemeente gaat werk maken van hulp bij schulden

Tijdens de raadsvergadering van 6 februari 2018 heeft de Raad een voorstel aangenomen om de schulddienstverlening menselijker en effectiever te maken.

Want schulddienstverlening is ontzettend moeilijk. De laatste tijd wordt er steeds meer bekend over mensen met schulden. Bijvoorbeeld dat ze door de druk niet meer goed kunnen functioneren en daardoor niet meer zelfredzaam zijn. Verder is bij de gemeente grotendeels niet bekend wie er allemaal te kampen heeft met schulden. In Overbetuwe is slechts 10% van de mensen met schulden in beeld.

GroenLinks vindt het erg belangrijk om mensen met schulden effectief en met veel begrip te helpen, zodat iedereen die onder het juk van een schuld gaat de gemeente weet te vinden voor hulp. Dit gaat nu gebeuren. Er komt aandacht voor achterliggende problematiek, bijvoorbeeld dat schulden niet per se ontstaan als je niet met geld om kunt gaan, maar ook bijvoorbeeld door psychische handicaps die maken dat je jezelf en je omgeving verwaarloosd. Ook gaat de gemeente veel doen aan het voorkomen van schulden en extra begeleiding om te zorgen dat mensen na de hulpverlening niet opnieuw in de schulden geraken.

GroenLinks wil dat deze nazorg zoveel mogelijk door dezelfde hulpverleners gebeurt, omdat veel mensen zich schamen voor schulden en hun probleem daardoor niet graag opnieuw aan een nieuwe hulpverlener wil vertellen. Ook wil GroenLinks dat de gemeente kijkt of de sociale kernteams een coördinerende rol in de schulddienstverlening kunnen spelen. Voor deze twee verbeteringen diende GroenLinks een motie in, die tot onze blijdschap door de gehele gemeenteraad (behalve VVD) werd omarmd.