GroenLinks Overbetuwe op Tournee in Driel

Op vrijdag 28 september was er een nieuwe editie van GroenLinks Overbetuwe op Tournee. Deze keer waren we in Driel. We werden gastvrij ontvangen in de Huiskamer, een initiatief van mensen uit de Vogelbuurt, volledig gerund door vrijwilligers. Een klein, maar goed voorbereid, groepje mensen uit Driel heeft ons daar verteld over wat er speelt in hun dorp en waar ze zich zorgen over maken.

Er kwam van alles aan bod zoals zwerfvuil, het gebrek aan losloopgebieden voor honden, wat de gemeente doet ter voorbereiding van ‘van het gas af gaan’ en veilige fietsroutes tussen Driel en Elst.

We hebben ook uitgebreid stilgestaan bij het nieuw te bouwen complex voor ouderenzorg. De door de projectontwikkelaar beoogde locatie is een eind van de winkels en de kerk af. Men maakt zich zorgen dat ouderen daardoor niet zelfstandig het centrum kunnen bereiken en dat vereenzaming op de loer ligt.

De grootste zorg die ter sprake kwam was het verdwijnen van de Huiskamer. Het pand waar zij nu in zitten wordt gesloopt om plaats te maken voor sociale huurwoningen. Iedereen is het er mee eens dat er sociale huurwoningen bij moeten komen, maar waarom kan er niet óók ruimte worden meegenomen voor een nieuwe gezamenlijke huiskamer voor de buurt, desnoods tijdelijke ruimte? En is een gebouw van driehoog met twaalf woonunits voor urgentiegevallen wel op zijn plek in deze wijk?

Het zijn begrijpelijke zorgen die wij zeker delen. Wat GroenLinks betreft moet de Huiskamer kunnen blijven bestaan. Inwoners die zich op deze manier inzetten voor hun dorp verdienen een lintje en geen onzekerheid over of ze per 1 december op straat staan. We zullen dit aankaarten bij de behandeling van dit onderwerp in de raadsvergadering aankomende dinsdag. Met de overige punten gaat de fractie aan de slag. We houden de aanwezigen en u op de hoogte!