Hoe herken je een GroenLinkser?

Hoe herken je een GroenLinkser? Die vraag houd mij bezig nu er bij het begin van een vergadering door één van de aanwezigen werd geroepen: “maar de vertegenwoordiger van GroenLinks is er nog niet”. Terwijl ik toch gewoon bij spreekster aan tafel zat en we zelfs geen onbekenden van elkaar zijn. Maar ik zag er volgens haar niet uit als een GroenLinkser, vandaar haar vergissing.

Die opmerking puzzelde mij wel. Hoe hoort een GroenLinkser er herkenbaar voor de buitenwacht uit te zien? Volgens sommige rabiate tegenstanders van GroenLinks lopen we allemaal met molentjes op ons hoofd, maar dat heb ik in de praktijk nog nooit kunnen waarnemen. Of dragen GroenLinksers tuinbroeken, geitenwollen sokken in sandalen en hebben ze allemaal een linnen tasje om de nek met daarop een kekke afbeelding of tekst die hun maatschappelijk protest tot uitdrukking brengt? Die types zie ik soms wel, maar dat zijn beslist niet allemaal GroenLinks stemmers. Of had ik zoals onze onvolprezen voorman gewoon is te doen in een shirt met opgestroopte mouwen aan tafel moeten gaan zitten? Was ik dan herkenbaar geweest als GroenLinkser? Of had ik een combinatie van groen en rood moeten aantrekken? Ik was die avond gekleed in een spijkerbroek met een lichtblauw overhemd en een donkerblauwe trui. Gewoon casual, niets bijzonders. Was dat mijn fout?

Wie kan mij een goed advies geven? En houd het dan maar op hoe de mannelijke GroenLinksers zich zou moeten kleden, want van vrouwenkleding heb ik volgens mijn lieftallige echtgenote geen snars verstand. Ik trek bij het winkelen de verkeerde kledingstukken uit het rek. Te lang, te kort, de verkeerde kleur of niet de goede snit. En die enkele keer dat ze wel enthousiast wordt en het ook nog aanschaft (dat zijn overigens twee héél verschillende dingen), dan verdwijnt het vervolgens na één keer dragen achter in de kast en eindigt bij een zus, een vriendin of een tweedehands kledingzaak. Ik houd mij daar dus maar verre van.