Selfie Leo Huizenga en Hanneke Bruinsma

Huis-aan-huisactie Elst

De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 is begonnen! Eén van de manieren om inwoners van Overbetuwe bekend te maken met GroenLinks is door langs de deuren te gaan. Op zaterdagochtend 16 december was het de eer aan Leo Huizenga en ondergetekende om het spits af te bijten in de Westeraam in Elst. Best een beetje spannend, want voor ons beiden was het de eerste keer.

Het was koud, maar dat mocht ons enthousiasme niet drukken. Leo en ik waren lekker warm aangekleed en trokken daar overheen nog een GroenLinks jas aan. Gewapend met een grote glimlach, een goed humeur en een stapel flyers gingen we elk aan een kant van de straat van start. Aanbellen, wachten en dan kijken wat er gebeurt. Er gebeurde van alles! Mensen in badjas, kinderen, bijna naar buiten glippende huisdieren; ik zag het allemaal voorbijkomen. Maar leuker waren de gesprekken. Met een oudere heer die in zijn hele leven nog nooit gestemd heeft omdat hij vindt dat het allemaal wel prima gaat, de SP-stemmer die ik moest vertellen dat zijn partij hier in maart niet meedoet (“Maar dan stem ik gewoon GroenLinks”), het gezin uit Zuid-Amerika waarvan de moeder in het Engels vertelde zo blij te zijn met haar woonplaats en Nederland, de oudere dame met diverse suggesties om het voor fietsers nóg veiliger te maken; allemaal echt leuk!

De minst leuke reactie? Euh… Tja… Nou… Misschien die ene waarbij de deur niet open werd gedaan, maar ik wel voeten zag bewegen achter de deur in de gang? Of die meneer die niks zei, maar vriendelijk gebaarde dat hij geen interesse had? Allebei eigenlijk ook weer leuk! Er is in elk geval geen onvertogen woord gevallen. Er wonen gewoon alleen maar vriendelijke mensen in de Westeraam!

Na een kleine 2 uur hielden Leo en ik het voor gezien. De hand waarmee ik de stapel flyers vasthield voelde ik niet meer… Wat was het leuk, wat was het koud, wat was het hartverwarmend en wat kijk ik uit naar de volgende keer!

Hanneke Bruinsma