Els Meulbroek miste de deelauto van Greenwheels na haar verhuizing van Arnhem naar Elst. Ze liet het er niet bij zitten en nam contact op met Greenwheels en de gemeente Overbetuwe. Met succes! De deelauto is inmiddels voor iedereen te gebruiken; je vindt hem in Westeraam op de kruising van de Meiregen en de Horizon. Wij wilden graag meer weten over hoe Els dit geregeld heeft, hoe je van de auto gebruik kan maken en vroegen Els hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Waarom heb je het initiatief genomen voor een Greenwheels auto in Elst?

Drie jaar geleden ben ik met mijn partner vanuit Arnhem verhuisd naar Elst. Ik woonde bijna 40 jaar in het Spijkerkwartier. Wij hebben uit milieuoverwegingen nooit een auto aangeschaft. Wij hebben er altijd voor gekozen dichtbij het OV te wonen en gebruiken de fiets. Soms huren we een auto en de laatste twintig jaar gebruiken we ook een auto van Greenwheels. Niet alleen voor ritten vanuit Arnhem, maar ook als aanvulling op het OV.

Het enige nadeel van verhuizen naar Elst was de afwezigheid van een Greenwheelsauto. Ik heb na mijn verhuizing meteen contact opgenomen met Greenwheels. Zij wilden echter alleen een auto plaatsen als er een aantal deelnemers zijn en ik kende niemand zonder auto.

In maart vorig jaar kreeg ik het idee om contact op te nemen met GroenLinks Overbetuwe in de hoop daar medestanders te vinden. Ik heb een overleg bijgewoond en enkele leden schreven daarna Greenwheels met het verzoek om een auto. Inwoners kunnen er gebruik van maken, maar ook  treinreizigers die naar de dorpen willen reizen. Ook wees Hanno Krijgsman mij op de mogelijkheid hier met de wethouder over te spreken.

Hoe verliep het contact met de gemeente Overbetuwe en met Greenwheels hierover?

Het gesprek in mei 2019 met Dimitri Horsthuis-Tangelder en beleidsmedewerker Vincent Dinnissen  was inspirerend. Ze zagen de noodzaak en zegden toe met Greenwheels contact op te nemen. Ik heb Greenwheels weer gebeld en dit medegedeeld. De medewerker was eerst terughoudend; ze plaatsten geen auto’s in kleine dorpen… “20.000 inwoners en een groot achterland, meneer”.

In het najaar van 2019 merkte ik dat er niet zo’n vaart meer achter zat en heb ik een paar keer contact opgenomen met de gemeente en met Greenwheels. Toen ik in januari 2020 een mail stuurde naar de gemeente werd kort daarna een verkeersbesluit voorbereid en in februari gepubliceerd in Hét Gemeentenieuws. Gelukkig kwamen er geen bezwaren en is een slimme plek gekozen voor de auto. Al met al verliep de samenwerking  goed, zij het wat traag.

Wat voor auto staat er in Elst en waar staat hij?

De auto is sinds 1 mei beschikbaar. Het is een Volkswagen Up. Ik heb in eerste instantie gepleit voor een elektrische auto, maar ik vermoed dat Greenwheels eerst uit wil proberen hoe groot de vraag is voordat ze een elektrische auto plaatsen. Ze zijn langzaam bezig hun wagenpark naar elektrisch om te zetten. De auto staat enkele minuten lopen van het station in Westeraam, op de hoek Meiregen-Horizon op een gereserveerde parkeerplaats.

Heb je de auto zelf al gebruikt en hoe gaat dat?

Ik heb de auto al verschillende keren gebruikt. Het is daarvoor nodig een abonnement af te sluiten bij Greenwheels. Dan wordt een gebruikersnaam en inlogcode toegestuurd samen met een kaart met chip of een toegangscode op de smartphone. Via de app of website kan je een auto reserveren. Met de kaart of toegangscode op je smartphone is het mogelijk de auto te openen. In het dashboardkastje ligt de boordcomputer en vind je de autosleutel. Daarna is het een kwestie van de inlogcode intoetsen en rijden. In deze Coranatijd dien je de auto te ontsmetten volgens het protocol op de website (alcohol 70%, keukenrol en plastic handschoenen).