Infrastructuur en mobiliteit
-
Volgens de gemeente houden veel automobilisten in de Dorpsstraat in Elst zich niet aan de regels: automobilisten rijden tegen het eenrichtingsverkeer in en willen kost wat kost pal voor de winkel parkeren. GroenLinks pleit al lang voor een autovrije Dorpsstraat, zodat dit tot het verleden behoort. Dit levert behalve meer veiligheid ook een prettiger centrum op en meer omzet. Want uit elk onderzoek blijkt weer: hoe langzamer men gaat, hoe meer men koopt.
-
Ook in Randwijk en Driel zorgen automobilisten voor gevaarlijke situaties: in de 30 km-zones wordt vaak te hard gereden en in Driel rijden automobilisten zelfs over de stoep. Bewoners zijn acties begonnen.
-
De drempels in de Breedlersestraat in Elst zijn verlaagd, tegen het zere been van een aantal omwonenden. Zij pleitten voor het weren van sluipverkeer door een 30 km-zone in te stellen, maar vonden bij de gemeente geen gehoor. Volgens de omwonenden nodigt verlaging van de drempels uit tot nog harder rijden.
-
De bouw van nieuwbouwwoningen aan de Stationsstraat in Zetten (‘Zetten-Zuid’) is een stap dichterbij. Het bestemmingsplan ligt ter inzage. Het is de bedoeling dat er 77 woningen komen, waarvan 30% sociale huurwoningen.
-
De Kerkstraat in Driel wordt eindelijk veiliger. Meer dan de helft van de automobilisten rijdt er harder dan de toegestane 30 km/h en soms rijden er zelfs auto’s over de stoep. Dit komt onder andere doordat de straat niet als 30 km-zone is ingericht. Wegversmallingen en blokhagen moeten gaan voorkomen dat mensen te hard rijden en over de stoep rijden.
-
Er komt een apart fietspad van de fietstunnel naar de rotonde op de Nieuwe Aamsestraat in Elst. Het regende klachten over de onveilige situatie aan het einde van de fietstunnel aan de oostzijde van het station. Hoewel de Fietsersbond met hetzelfde voorstel vorig jaar nog nul op het rekest van de gemeente kreeg, heeft de gemeente deze optie nu toch omarmd.
Wonen, zorg en welzijn
-
De gemeente gaat mensen met schulden sneller en langer helpen. Door samen te werken met bijvoorbeeld woningcorporaties en zorgverzekeraars hoopt de gemeente mensen met geldproblemen eerder in beeld te hebben. Ook krijgen mensen met schulden langer hulp om zo terugval te voorkomen.
-
Op aanraden van GroenLinks fractievoorzitter Hanno Krijgsman hebben een middelbare scholier en drie leerlingen van Basisschool de Okkernoot in Zetten deelgenomen aan een discussie met raadsleden over de speelvoorzieningen in de dorpen. Zij wezen met name op het ontbreken van voorzieningen voor 12-plussers en op het ambtelijke taalgebruik van de aanwezigen.
-
De gemeente lijkt iets meer werk te gaan maken van sociale woningbouw. In de prestatieafspraken die gemeente en woningcorporaties met elkaar hebben gemaakt belooft de gemeente aan Woonstichting Valburg en Vivare dat zij grond aan woningcorporaties voor een lagere prijs verkoopt en dat nieuwbouwprojecten voor minstens 30% uit sociale huurwoningen moeten bestaan. Tenzij projectontwikkelaars de gemeente weten te overtuigen dat zij er op die manier niet uitkomen. Dat is de laatste tijd helaas iets te vaak gebeurd.
-
Er komt eindelijk weer een Jongerenontmoetingsplek (JOP) in Driel. De gemeente had de vorige JOP in 2011 na overlast weggehaald. De nieuwe JOP komt achter de sportvelden aan de Dorpsstraat. Er is 125.000 euro voor beschikbaar en de precieze invulling gebeurt in overleg met de jongeren.
-
Naast verpleeghuis Terzio in Elst komen 36 woon-zorgappartementen. De bewoners kunnen op verzoek zorg van Pleyade krijgen en deelnemen aan maaltijden en activiteiten van Terzio.
-
De GelrePas, de kortingspas voor minima, wordt erg weinig gebruikt. Slechts 47% van de minima heeft de pas het afgelopen jaar gebruikt. Meestal is schaamte een reden om de pas niet te gebruiken. De gemeente gaat dit jaar onderzoeken hoe zij minima op het gebied van sport en cultuur beter kan bedienen. Wellicht wordt de pas in 2019 afgeschaft.
-
Er komt een proef met gratis huiswerkbegeleiding voor minima. Het komende halfjaar kunnen 25 kinderen hiervan gebruik maken. Als de proef slaagt, wordt deze met een halfjaar verlengd. Ouders betalen een eenmalige eigen bijdrage van 26,75 euro.
-
Overbetuwe telt sinds het afgelopen jaar ruim 300 inwoners meer dan het jaar daarvoor en komt daarmee uit op ruim 47.500 inwoners.
Financiën en bestuur
-
De dependance van het gemeentehuis in Andelst is nu echt dicht. Op 5 december heeft de laatste ambtenaar de deur achter zich dichtgetrokken.
-
De komende verkiezingen doet de gemeente meer moeite om jongeren te laten stemmen. Er komt een jongerendebat over actuele, lokale onderwerpen en raadsleden gaan naar middelbare scholen om een gastles te geven.
Onderwijs, cultuur, sport en recreatie
-
De twee parochies in Lingewaard en Overbetuwe zijn gefuseerd tot de parochie Maria Magdalena. Het kerkbestuur sluit niet uit dat een aantal van de huidige 13 kerken gaat sluiten.
-
De Vluchtheuvelkerk in Zetten blijft in 2018 open. Eerder wilde de Heldringstichting de gebruikersovereenkomst niet verlengen omdat kerkdiensten geen primaire taak zijn, maar zij heeft met de vluchtheuvelgemeente alsnog voor 2018 een overeenkomst gesloten. Deze wordt in het najaar geëvalueerd.