Infrastructuur en mobiliteit

  • De provinciale weg N836 tussen Andelst, Herveld en Valburg, ter plaatse van de Tielsestraat en Wageningsestraat, wordt komende zomer flink onderhanden genomen. Zo komt er over een lengte van 4 km nieuw asfalt, worden de bushaltes bij de Lechstraat verbeterd, komt er nieuwe belijning bij de drempels, worden verkeersborden vernieuwd en enkele inritten herbestraat. De provincie verwacht in het voorjaar met concrete plannen te komen, zodra de aanbesteding is ingevoerd.

  • Tientallen automobilisten reden ondanks een roodkruis na een ongeval op donderdag 5 december toch over de verbindingsweg tussen de A50 en de A15 bij Valburg. De politie heeft enkelen van hen staande gehouden en bekeurd. De boete voor het negeren van een roodkruis staat op 240 euro.

  • Buurtbus 556 tussen Heteren, Driel en Elst heeft een succesvol eerste jaar achter de rug. De geheel op vrijwilligers draaiende bus moest het bestaansrecht bewijzen door minimaal 300 passagiers per week te vervoeren, en dat aantal is ruim gehaald. Wekelijks maken tussen de 350 en 400 passagiers gebruik van de bus.

Wonen, zorg en welzijn

  • Hans Saris uit Valburg is zaterdag 7 december met vier terreinwagens naar Bosnië vertrokken om Afrikaanse en Syrische vluchtelingen, die daar in tentenkampen wonen, te helpen. Met zijn wagens leverde hij winterkleding, medicijnen en ander proviand. 30 vrijwilligers hebben de afgelopen 30 dagen overuren gemaakt om alles op tijd klaar te krijgen.

  • De gemeente Overbetuwe wil via de Aanpak Eenzaamheid Overbetuwe eenzaamheid van senioren in de gemeente bestrijden. Een van de acties is een agenda gevuld met ontmoetingsactiviteiten voor ouderen in de zomer. Uit cijfers van de GGD in Arnhem blijkt dat 8 procent van de 65 plussers in de gemeente ernstig tot zeer ernstig eenzaam is. Een derde van de inwoners van Overbetuwe voelt zich eenzaam. Het college wil via de aanpak deze cijfers op z’n minst gelijk houden en het liefst verminderen. Forte Welzijn heeft ook de opdracht gekregen aandacht te geven aan jongeren en eenzaamheid.

  • Na onderzoek is gebleken dat Overbetuwe nauwelijks een lachgas probleem heeft. Een verbod of actiefbeleid is daarom ook niet nodig. Wel moet rekening gehouden worden met jongeren uit Arnhem en Nijmegen die na een verbod in de eigen stad naar Overbetuwe zouden kunnen uitwijken.

  • De gemeente Overbetuwe, de drie wooncorporaties en de drie huurdersverenigingen hebben donderdag 12 december hun handtekening gezet onder de prestatieafspraken 2020. Hierdoor krijgen bouwplannen die uitsluitend sociale woningbouw omvatten voorrang. Ook krijgen woonstichtingen voorrang bij de aankoop van gemeentegrond als ze daar sociale huurwoningen gaan bouwen. Dit moet tot 2023 minimaal 200 woningen opleveren. Onderdeel van de afspraken is ook het verbeteren van de hulp aan schulden.

  • Twee jongemannen hebben zaterdagnacht 21 december vlak voor sluitingstijd geprobeerd cafetaria Gijs Smulpaleis aan de Willemstraat in Elst te overvallen. Met een paar welgemikte trappen joeg Heidi Meeuwissen de twee jonge overvallers haar zaak uit. Behalve Meeuwissen versperde ook mede-eigenaar Nikita Leeyen met een groot broodmes de weg. De overvallers hebben geen cent buitgemaakt. De eigenaressen gaan nu hun zaak beveiligen met extra camera’s die beelden opnemen.

  • Het nieuwe project “Beweeg jezelf financieel gezond” van de gemeente Overbetuwe probeert inwoners die kampen met hoge schulden via een sport – en bewegingsprogramma weer schuldenvrij te krijgen. Volgens experts helpt dit bij het terugdringen van de schuldenlast, omdat dit mensen lichamelijk en geestelijk energieker maakt. Naast het sportprogramma krijgen deelnemers hulp bij het verminderen van de schulden en leren ze om beter om te gaan met geld. Overbetuwe gaat voor deze proef samenwerken met Forte Welzijn, Bootcamp Driel, Park Lingezegen en Reflex Fysiotherapie. Er mogen tijdens deze proef maximaal 10 mensen meedoen.

Natuur, milieu en energie

  • De Arnhemse voorzieningenrechter heeft in een voorlopige uitspraak geoordeeld dat de gemeente Overbetuwe bij de afweging om een rioolpersleiding van Zetten naar Dodewaard, dwars door landgoed Hemmen, aan te laten leggen onvoldoende rekening heeft gehouden met de natuurwaarde in dit bosrijke, unieke stukje Betuwe. Daardoor mag de aanleg voorlopig niet doorgaan. De rechter vond dat de gemeente Overbetuwe te snel een vergunning heeft afgegeven, omdat ze eerst de natuurwaarden van het gebied in kaart had moeten brengen. Pas daarna had ook met zekerheid kunnen worden vastgesteld of de bouwactiviteiten daar blijvende schade zouden aanrichten.

Financiën en bestuur

  • BurgerbelangenOverbetuwe (BOB) heeft beroep moeten doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur om de gegevens over de kosten van de peuteropvang in Overbetuwe te krijgen. BOB wilde weten wat de kosten precies waren. Na dit paardenmiddel kregen ze uiteindelijk toch inzicht in de stukken. BOB mocht het in eerste instantie wel inzien bij de griffie, maar mocht het niet meenemen, ondanks dat het openbare stukken zijn.

  • Inwoners van Overbetuwe kunnen in 2020 zelf beslissen welke goede doelen in de gemeente subsidie krijgen door hen persoonlijk geld toe te wijzen. Na een succesvolle proef in Elst, Heteren, Valburg en Zetten wordt Overbetuwe Doet over de gehele gemeente uitgerold. Overbetuwe Doet komt in plaats van een uit 2016 stammende subsidieregeling waar organisaties zelf een aanvraag moesten indienen.

Onderwijs, cultuur, sport en recreatie

  • Het Elster Winterfestijn heeft bij de ijsbaan het wegwerpplastic in de ban gedaan. De organisatie heeft het wegwerpplastic, zoals bekers, bakjes en vorkjes, door kartonnen of herbruikbare exemplaren vervangen. Ook de dieselgeneratoren zijn vervangen door elektrische. Hiermee zijn ze het eerste grote evenement in Elst dat zo duurzaam werkt.

  • Op de HPC in Zetten gaven twee leerlingen, Judith Bussing en Esther van Bezooijen op 10 december les aan docenten over Autisme. Dit was onderdeel van een profielwerkstuk over autismevriendelijk lesgeven. Beide leerlingen zitten in HAVO 5.

  • De Maria Magdalena parochie wil in alle plekken waar een katholieke kerk sluit een kerkzaal als alternatief openen, zodat gelovigen toch in het eigen dorp naar een viering of gebedsdienst kunnen. De eerste kerkzaal wordt zondag 5 januari in Herveld geopend.

  • Het plan om van de Leonardus kerk in Oosterhout een nieuw dorpshuis te maken heeft de goedkeurig gekregen van de gemeente Overbetuwe. Het bestuur van de Magdalena parochie kan nu concreet met het bisdom gaan praten over de overdracht van de kerk. De kerk wordt daarna bezit van de gemeente. De pastorie naast de kerk wil het parochiebestuur verkopen.

  • Twee op de drie basisscholen in de Betuwe is de afgelopen tien jaar kleiner geworden. Het leerlingenaantal liep bij de meeste scholen zelfs met meer dan een kwart terug. Wel is de afgelopen jaren de krimp op de meeste scholen goeddeels tot staan gebracht. Het verschil tussen scholen in groeiwijken, zoals Westeraam in Elst, en daarbuiten is duidelijk zichtbaar. Grote “teruglopers” met in tien jaar tijd grofweg de helft minder leerlingen in Overbetuwe zijn de Zettense Lammerts van Buerenschool, Sunte Werfert en ‘t Startblok in Elst en de Jacobusschool in Valburg.

Werk en economie

  • De app Overbetuwe Werkt is sinds 1 november al 150 keer via de mobiele telefoon of tablet gedownload. De gemeente telt 727 inwoners voor wie de app is bedoelt. Diverse gemeenten in de regio hebben al interesse getoond in het programma. De app is een initiatief van de Regionale Sociale dienst De Liemers. In Rheden maakt men al gebruik van de app onder de naam Rheden Werkt, en is het sinds 1 maart al meer dan 515 keer gedownload. Doesburg stelt de app binnenkort beschikbaar.