Hanneke Bruinsma deed een snuffelstage bij GroenLinks Overbetuwe. Zij doet verslag van haar ervaringen.

 

Door Hanneke Bruinsma

 

Maart 2017, ik lees een aankondiging in een huis-aan-huisblad voor een bijeenkomst van gemeente Overbetuwe. De titel: Word jij raadslid? Ik vond het een goede vraag en ik begon na te denken over het antwoord. En eigenlijk wist ik het niet. Zoals zovelen probeer ik globaal op de hoogte te blijven van de politiek, maar eerlijk gezegd meer landelijk dan gemeentelijk. Niks te verliezen, dus ik heb me maar aangemeld.

Het werd een drukbezochte avond waar ruim 50 burgers van Overbetuwe naartoe kwamen. De griffie was verantwoordelijk voor het idee en de organisatie en alle politieke partijen waren direct bereid hun medewerking te verlenen. Na uitleg over welke verschillende manieren er zijn om politiek actief te zijn (zoals stemmen, burgerlid, raadslid, wethouder) was het tijd voor een speeddate. In kleine groepjes kregen we per politieke partij een paar minuten om vragen te stellen of informatie te krijgen. Na afloop van deze ronde was er gelegenheid om verder in gesprek te gaan met 1 of meer van de partijen.

Voor mij was GroenLinks op deze avond een opvallend positieve verschijning. Hier werd geen verkooppraatje afgedraaid, maar ontstond een gesprek over wat je zoekt en wat GroenLinks kan brengen. Ik kwam moe, maar zeer geïnspireerd thuis die avond!

De volgende ochtend bleek ik al mail te hebben ontvangen van Mickel Langeveld, met een prachtig programma om de partij beter te leren kennen. Deze “snuffelstage” werd samengesteld en uitgevoerd onder leiding van Mickel en Hanno Krijgsman. In de maanden daarop hebben we met een clubje van 7 dames en heren deze snuffelstage doorlopen. We hebben elkaar, GroenLinks en de organisatie van gemeente Overbetuwe beter leren kennen door politieke avonden, fractievergaderingen en cases.

En nu zitten we in september. Het zomerreces is achter de rug en het politieke seizoen is weer begonnen met een fractievergadering. En ik was erbij. Want ik ben lid geworden van GroenLinks. En ik ga mijn steentje bijdragen aan deze prachtige gemeente. Van de 7 snuffelstagiairs zijn er 6 actief gebleven, waarvan er 3 met mij bij deze vergadering aanwezig waren. We zoeken allemaal nog in meer of mindere mate naar onze rol, maar doen dat in elk geval met veel enthousiasme. Ik weet zeker dat we er samen een mooie tijd van gaan maken. Tot ziens!