Raadslid; dingen te doen in het weekend

Dat je als raadslid veel moest vergaderen, dat wist ik wel. Dat je veel stukken moet lezen, dat wist ik ook. Maar wat ik vooraf niet bedacht had, was dat er ook nog allerlei andere dingen bij het raadslidmaatschap komen kijken.

Afgelopen weekend kwamen een aantal dingen voorbij die ik niet had meegemaakt als ik geen raadslid geworden was. Op vrijdagavond stond ik in een café in Arnhem. Mensen die mij kennen weten dat ik niet vaak ik de kroeg te vinden ben maar, maar voor deze bijeenkomst maakte ik graag een uitzondering. DWARS Gelderland organiseerde namelijk een meet en greet van Gelderse politici en leden van GroenLinks. Hartstikke leuk om politieke collega’s uit vele verschillende gemeenten te zien en spreken; Westervoort, Berkelland, Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen en natuurlijk Overbetuwe waren vertegenwoordigd. Ook Lisa Westerveld uit de Tweede Kamer en Tineke Strik uit de Eerste Kamer en het Europees Parlement waren er bij. Ik heb mooie gesprekken gevoerd met leden die in sommige gevallen voor het eerst op een bijeenkomst waren, of die meer wilde weten over hoe het nou is om raadslid te zijn.

Zaterdagochtend was het tijd voor een bijeenkomst in het kader van Internationale Vrouwendag. De dames van de raad, griffie en het college kwamen samen in Park Lingezegen om foto’s te maken in het thema “Verbinding”. Al deze foto’s samen worden onderdeel van een grote foto die na de verbouwing komt te hangen in de nieuwe commissiekamer van het gemeentehuis. Dit was een heerlijk zonnige bijeenkomst, afgesloten met heerlijke soep en broodjes. Als je nog nooit in Park Lingezegen bent geweest kan ik je van harte aanraden om daar eens een kijkje te nemen. Al is het maar omdat je op de kinderboerderij ezels en konijnen kunt aaien!

Zondag werd het spannend want ik was gevraagd te gast te zijn bij Studio De Streek, een radio-uitzending van RN7. Samen met Karin Janssen-van den Heuvel (fractievoorzitter VVD Beuningen) en Paul Eigenhuijsen (fractievoorzitter VoorNijmegen.NU) werd ik door Michiel Heijst geïnterviewd over allerlei politieke zaken. Het ging onder andere over een natuurspeelplaats, vuurwerk, de gevallen coalitie in Beuningen en hoe je bij kunt dragen aan politiek. Gelukkig waren mijn zenuwen zo goed als weg toen de uitzending begon en kon ik ontspannen deelnemen aan het gesprek. Als je het terug wilt luisteren, dan kan dat hier.

Denk je nu: goh, misschien best leuk om raadslid te worden, laat dit dan weten aan één van de raads- of burgerleden of neem contact op met ons bestuur. Je weet maar nooit wat er gebeurt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2022.