Ik kwam vorige week een nieuw boek tegen over duurzaamheid; de Bosatlas van de duurzaamheid. Deze atlas is niet alleen het initiatief van een uitgever maar ook van een groot aantal bedrijven, organisaties en overheden. In 10 hoofdstukken (Klimaat, Energie, Grondstoffen, Natuur, Water, Industrie, Voedsel, Vervoer, Gebouwen en Steden) worden ontwikkelingen in kaarten, beelden en grafieken aan de lezer gepresenteerd.
In de inleiding wordt ingegaan op de vraag hoe duurzaamheid te bereiken is en op welke gebieden, van consuminderen tot hightechoplossingen. Deze atlas probeert relevante feiten en cijfers toegankelijk te maken voor een breed publiek. Het probeert daarmee een bijdrage te leveren aan een zinvolle discussie over duurzaamheid en duurzame ontwikkeling.
In de agenda 2030 voor Duurzame Ontwikeling van de VN is aandacht voor de drie P’s: Planet, People, Prosperity en de extra P’s: Partnership en Peace.
Wat moet er zeker gebeuren?
-
De opwarming van de aarde blijft onder 1,5 Celsius; de CO2 uitstoot moet daarvoor voor 2050 van 42 tot NUL gigaton per jaar teruggebracht zijn.
-
Om voldoende grondstoffen te houden voor onze kinderen; verbruik van 92 tot 50 gigaton per jaar terugbrengen.
-
Om biodiversiteit te behouden moeten we onze ecologische voetafdruk van 21 tot 12 miljard hectare terugbrengen.
-
Om over voldoende zoetwater te beschikken moet onze watervoetafdruk met 18-65% worden teruggebracht.
De mensheid heeft vanaf 200 000 voor Chr. zijn leefomgeving verontreinigd; uitroeien van grote dieren 40000 jaar geleden, hoge loodconcentraties in de romeinse tijd, boskap in de Middeleeuwen, industriele vervuiling in de laatste 2 eeuwen enzovoorts.
Voor de enorm toegenomen bevolking van 1 miljoen (rond 10 000 jaar geleden) naar 190 miljoen in Romeinse tijd tot 7,7 miljard nu (alleen al van 2000 tot nu toe zijn er 1,7 miljard mensen bij gekomen) hebben we een tweede en derde planeet nodig om ons huidige leventje voort te zetten. Helaas is er geen tweede planeet…
Om duurzaamheid te bereiken heeft de VN duurzame ontwikelingsdoelen gesteld (SGD’s) om een betere wereld te maken in 2030. Nederland scoort op SDG heel laag wat betreft hernieuwde energie en heel hoog wat uitstoot van broeikasgassen betreft. Er is een mix nodig van ecologische kleinschalige en meer technologische grootschalige aanpak om onze positie te verbeteren.
Veel informatie in de Bosatlas gaat over Nederland, zo lijkt onze gemiddelde temperatuur steeds meer op die van midden Frankrijk, is de kans op een Elfstedentocht gedaald tot 1 op 18.
Kortom je zult je met alle informatie uit deze atlas de komende donkere dagen niet vervelen.