De strijd tegen epidemieën is nog lang niet gestreden. Pas in 1979 werd pokken officieel ‘dood’ verklaard. Helaas is dit tot nu toe de enige ziekte waarbij dit is gelukt. Sommige ziekten maken zelfs een groei door en er zijn ook nieuwe ziekten bij gekomen. Nog erger is de resistentie tegen antibiotica.
In 2002 dook een onbekende vorm van longontsteking op in China, SARS. Deze ziekte koste 700 mensen het leven. De nieuwe ziekteverwekker bleek verwant te zijn aan het verkoudheidsvirus! Hiv was ook nieuw en zorgde wereldwijd voor 35 miljoen sterfgevallen. Nog rampzaliger was de Zwarte Dood die uiteindelijk 60% van de 80 miljoen Europianen doodde in de veertiende eeuw. Het idee dat epidemische ziekten binnen afzienbare tijd tot het verleden behoren lijkt achterhaald. Gelukkig is er ook een duidelijke vooruitgang in kennis maar een wereldwijde aanpak is absoluut noodzakelijk.
De ziekten zijn in vier overdrachtsgroepen ingedeeld: verspreiding via de lucht,via het water, via insecten & dieren en van mens tot mens.Bij ieder van deze ziekten hoort een spannend verhaal dat niet alleen gaat over geneeskunde, wetenschap en de manier van verspreiden maar ook over geschiedenis, sociale gevolgen en economische gevolgen van epidemieën. Bij iedere ziekte wordt verwekker, overdracht, symptomen, incidentie en sterfgevallen, prevalentie, preventie, behandeling en wereldwijde aanpak vermeld.
Meer dan tachtig kleurafbeeldingen van zieken, dwarsdoorsneden van virussen en voorlichtingsplaten verluchtigen het boek naast 25 wereldkaarten. In het register van zeven pagina’s staan de trefwoorden.
Je kunt bij het lezen zigzaggen door de stof, je hoeft zeker niet van voor tot achter door het boek te gaan, niet iedere ziekte zal je belangstelling hebben. De atlas kost €12,95, is uitgegeven in 2018 en in 2020 vertaald.