Terwijl iedereen bezig is met covid-19 en zijn gevolgen wordt het langzamerhand weer tijd om ons met de grote problemen en oplossingen bezig te houden. De politiek vindt het fantastisch fijn om zich niet bezig te houden met CO2 , stikstof, plastic, NH4 , ultra fijnstof, biodiversiteit, klimaatverandering, steenkool- en bruinkool- en atoomcentrales, welzijn, commons, duurzaamheid, verdeling van kapitaal, fair trade, schoon water, armoede, gezond leven, materiele consumptie, monopolies, verdeling van arbeid, true cost, globalisering, klimaatvluchtelingen, … De politiek vindt dit te moeilijk want dan moet je verder kijken dan een paar jaar. Nog moeilijker vindt de politiek het om zware maatregelen te nemen; de belasting van de burger moet omlaag en voor bedrijven fors 

omhoog want zij zijn verantwoordelijk voor de grote vervuiling op allerlei terreinen. Bovendien produceren bedrijven een massa rotzooi-producten die vaak ook nog niet recyclebaar zijn. Het zou al erg helpen als reclame maken drastisch wordt ingeperkt.

Dit boek weet op een aangename manier al deze problemen met hun mogelijke oplossingen aan de orde te stellen zonder de lezer in een depressieve toestand achter te laten.

Even een korte weergave van de inhoud:

Hoofdstuk 1   De grote ontwrichters: exponentiele technologie, geen holistische benadering en globalisering in het antropoceen.

Hoofdstuk 2   Megashifts: natuur, consumptie, waardecreatie, bezit, werk, technologie; governance, leiderschap.

Hoofdstuk 3   Kansen scheppen: onderwijs, zorg, duurzaam, gezonde en ethische voedselproductie, energie, mobiliteit, fintech, industrie en business voor een beter leven, de overheid kijkt verder.

Hoofdstuk 4   Homo economicus verandert in homo verus: 17 Sustainable Development Goals als startpunt, democratie 4.0, participatie-samenleving, samenleven in de stad, sociaal kapitalisme, drawdown.

Hoofdstuk 5   Scenario voor de optimist tot 2040; scenario voor de realist tot voorbij 2050, illusie van de economische groei; scenario van de pessimist, heb ik ’t niet gezegd!; expeditie 21.

Hoofdstuk 6  Blijf je in “winterslaap” of ben je wakker en doe je mee?

Ben je al een cultural creative? De bedoeling en niet onderhandelbare waarden; ben je een human resource of een human being? Streef naar een grootse nalatenschap; de kunst van gelukkig leven en sterven. Start nu, uiterlijk morgen.

 

Dit boek laat zich in kleine hapjes lezen zodat je ook tijd krijgt om erover na te denken.

Gelukkig kun je het in willekeurige volgorde tot je nemen. Zes pagina’s verwijzingen naar allerlei bronnen maakt het mogelijk er nog dieper in te duiken.

Veel lees- en denkplezier!