Op 25 november 2019 liep de aanwijzing voor de lokale media-instelling voor Overbetuwe af. Het is aan de gemeente om een advies aan het Commissariaat voor de Media (CvdM) uit te brengen over welke partij zij in haar gemeente actief wil zien.
In Overbetuwe wilden uiteindelijk 2 partijen deze taak op zich nemen, namelijk Omroep Lingewaard en RN7. Vanuit het college werd voorgesteld om in zee te gaan met Omroep Lingewaard, maar daar dachten wij anders over. Met Omroep Lingewaard zou Overbetuwe namelijk kiezen voor een omroep die draait op vrijwilligers en alleen via een website rapporteert. Professionele, onafhankelijke journalistiek is een essentieel onderdeel van onze democratie. Daarom pleitten wij ervoor om te adviseren RN7 aan te wijzen als onze lokale publieke media-instelling. In de afgelopen periode heeft RN7 via hun website, radio en televisie vele nieuwsberichten, interviews en reportages over de dorpen, politiek en evenementen in Overbetuwe gemaakt. Voor ons voldoende reden om samen met PvdA Overbetuwe een amendement in te dienen om dat mogelijk te maken.
In de raadsvergadering van 12 mei moest hierover een besluit genomen worden. De discussie was goed en lang bleef onduidelijk hoe partijen zouden gaan stemmen. Uiteindelijk leverde het argument van kwaliteit de doorslag en stemden PvdA, GroenLinks, Burgerbelangen Overbetuwe, D66 en VVD voor het amendement, waarmee het met de kleinst mogelijke meerderheid werd aangenomen.
Belangrijk om te vermelden is dat het hiermee niet zeker is dat RN7 daadwerkelijk de lokale media-instelling voor Overbetuwe wordt. Op basis van het besluit van de gemeenteraad wordt nu een brief met dit advies aan het CvdM verstuurd. Als bijlagen worden ook alle ingekomen stukken en vergaderverslagen meegestuurd, op basis waarvan het CvdM een besluit neemt. Wij kijken hier met vertrouwen naar uit.