Op veel plekken in Overbetuwe hangen Nederlandse vlaggen op de kop, als teken van een land in nood. Op Park15 werden verschillende distributiecentra geblokkeerd. De burgemeester heeft toen besloten voor dit gebied een noodbevel af te geven, maar dat is maar voor een korte periode geldig. Daarom hebben we in de afgelopen raadsvergadering gesproken over het instellen van een noodverordening.  

Een noodverordening is eigenlijk een soort miniwet en komt gelukkig maar heel zelden voor. Met deze verordening mag er niet geprotesteerd worden op Park15. Protesteren is een grondrecht en een groot goed. Een goed voorbeeld was het aanbieden van een sleutel en streekproducten door boeren na de raadsvergadering op 5 juli, in overleg met de gemeente en politie. Maar ook een grondrecht kent grenzen, die vooral bepaald worden door de veiligheid. 

Bij het protest op het gemeentehuis op 5 juli heb ik met diverse boeren gesproken. Van 1 van hen kreeg ik de uitnodiging om eens te komen kijken en praten op zijn bedrijf. Op donderdag 14 juli ben ik op bezoek gegaan. Met hem, zijn vrouw, zijn zoon en een andere boer uit de omgeving hebben we aan de keukentafel een stevig, maar zeer prettig gesprek gevoerd. Natuurlijk zijn we het over veel dingen oneens, maar dat mag ook. Waar we het wel helemaal over eens zijn is dat deze manier van communiceren door de regering heel veel onrust veroorzaakt. Ze vertelden mij over boeren die er 's nachts niet meer van slapen en dat begrijp ik heel goed. Deze mensen werken keihard, vaak al generaties lang op dezelfde grond. Praat daarom MET hen en niet alleen OVER hen. Wij hebben in elk geval afgesproken contact te houden en daar ben ik heel blij mee.