Het voorstel van wethouder Engels is om de huidige zorgloketten op te heffen en te vervangen door één loket. Wij staan daar in principe positief tegenover. Op dit moment zijn er veel verschillende zorgloketten. Dat wil zeggen dat er nu voor één persoon of één gezin meerdere hulpverleningstrajecten los van elkaar actief kunnen zijn, wat vaak tot gevolg heeft dat hulpverleners langs elkaar werken en elkaars resultaten te niet doen.

De geplande verandering om één toegangspoort te vormen met teams die bestaan uit vertegenwoordigers van verschillende organisaties,de consulenten èn het interventieteam van de gemeente maakt een integrale aanpak mogelijk. Meerdere deskundigen kunnen in die situatie gezamenlijk een inschatting maken van wat nodig is om een hulpvraag op adequate wijze aan te pakken en zorgen dat er samen gewerkt wordt en niet langs elkaar heen.

Daarbij is ook de voorgenomen samenwerking tussen voorliggende voorzieningen en 1ste en 2de lijn zorg een goede zaak. Veel van wat nu doorverwezen wordt naar dure zorgtrajecten kan opgepakt worden door voorzieningen die veel goedkoper zijn. Voorwaarde is wel dat de inschatting wat wel of niet kan door deskundige professionals gemaakt wordt. De teams kunnen hun werk alleen maar goed doen wanneer de professionals de ruimte hebben om te doen wat nodig is.

Aanvankelijk zullen de nieuwe sociale teams geen kosten besparen. Lopende hulpverleningstrajecten moeten afgemaakt worden en resultaten van een meer preventieve aanpak zullen pas na jaren merkbaar zijn.

Ook zal het nog langere tijd duren voordat de huisartsen te verleiden zijn om niet zelf na een gesprekje van 10 minuten door te verwijzen naar een duur traject, maar dit in overleg met het sociale team te doen, zeker wanneer deze al betrokken is.

Daarom is GroenLinks kritisch op de voorgenomen bezuinigingen en het misplaatste idee van het college dat het mogelijk is om vanaf 2020 forse bezuinigingen in de jeugdzorg op verantwoorde wijze door te voeren. Geforceerde bezuinigen hebben tot gevolg dat de teams hun werk niet naar behoren kunnen doen en daarmee zullen alle verwachtte voordelen uitblijven.

Concluderend: GroenLinks is voor de integrale aanpak met de sociale teams zoals de wethouder voorstelt. Groenlinks is het echter niet eens met de voorgenomen bezuiniging op de jeugdzorg.