Door het project ‘Bloemrijke Akkerranden’ hebben de afgelopen jaren veel inwoners en toeristen kunnen genieten van de bloemrijke akkerranden langs de wegen in Overbetuwe. Deze stroken zijn door boeren aangelegd langs de randen van hun percelen. Deze randen zijn mooi, maar ook goed voor de biodiversiteit. 

Het project ‘Bloemrijke akkerranden’ krijgt in samenwerking met de provincie Gelderland een vervolg onder de naam ‘Vlinderrijke akkerranden’. Hiermee komen nog meer akkerranden tot bloei. Er zijn nu namelijk te weinig verschillende soorten bloemen en planten als voeding voor insecten. Dat zorgt onder andere voor een tekort aan bestuivers en natuurlijke ‘plaagbestrijders’. Het project ‘Vlinderrijke Akkerranden’ zorgt voor meer verschillende soorten planten en bloemen. Met het gekozen zaadmengsel, waar tientallen plantensoorten uit ons eigen land (inheems) in voorkomen helpen we de biodiversiteit te verhogen.

In samenwerking met de Vlinderstichting worden de vlinders in deze akkerranden geteld. Vrijwilligers en boeren helpen met het tellen van de vlinders en insecten. Zo controleren we het resultaat van het inzaaien van de akkerranden. Ook weten we zo hoeveel verschillende soorten er jaarlijks voorkomen en bijkomen.