Dit jaar voelde het echter anders dan voorgaande jaren. Want waar we ons normaal gesproken kunnen verheugen op een begroting vol ambitieuze doelstellingen op het gebied van bijvoorbeeld klimaat, wonen en inkomensondersteuning, was dat dit jaar lastiger. Dat komt door de zogenaamde ‘ravijnjaren’, een term die je misschien al eens eerder hebt gehoord. Het verwijst naar de jaren vanaf 2026, wanneer gemeentes aanzienlijk minder geld krijgen van de landelijke overheid. Het wordt dan ontzettend moeilijk om niet alleen onze wettelijke taken uit te voeren, maar ook om de extra taken op ons te nemen die we uit solidariteit doen. Hierbij kun je denken aan ruimhartige armoede- en schulddienstverleningsmaatregelen of initiatieven om onze gemeente te verduurzamen.
Ondanks het sombere financiële vooruitzicht moeten we door, hoewel niet zonder protest namens de gehele raad (en vele andere gemeenteraden met ons) richting Den Haag. De voorliggende begroting was degelijk opgebouwd en zorgt ervoor dat we een eerlijk en rechtvaardig antwoord bieden op de geldzorgen voor het komende jaar.
We kiezen ervoor om ook onze lokale lasten te verhogen, zoals de OZB, zodat onze belangrijkste voorzieningen in stand kunnen blijven. Dat zijn lastige beslissingen, maar het is daarbij goed om te bedenken dat we ondanks de verhoging toch de op drie na laagste woonlasten hebben van Gelderland. Huiseigenaren met een (dure) woning betalen nu een klein beetje extra, zodat we de mensen kunnen helpen die dat het hardst nodig hebben. Daarom kunnen wij met overtuiging zeggen dat we achter deze begroting staan.