Als fractie worstelen we al lange tijd met het vraagstuk hoe we omgaan met de door de raad gekozen koers ten aanzien van de coronapandemie. We hebben eerder een motie ingediend om digitaal te vergaderen en niet langer gebruik te maken van de uitzonderingspositie die we vanuit het Rijk hebben gekregen. Helaas is er buiten GroenLinks geen enkele fractie die dat steunt. Daarom moesten we noodgedwongen fysiek blijven vergaderen. Na het instellen van de avondklok was onze verwachting dat we nu toch over zouden gaan tot digitaal vergaderen. Helaas, zelfs na deze draconische maatregel kiest de raad van Overbetuwe ervoor om met ruim 30 mensen in een zaal te vergaderen.

Voor GroenLinks kan het niet langer zo en in de raadsvergadering van 26 januari hebben we ons standpunt gedeeld. We hebben zelfs overwogen helemaal niet meer deel te nemen aan de vergadering. Om toch onze kiezers te blijven vertegenwoordigen en bij te dragen aan een duurzamer, eerlijker en transparanter Overbetuwe hebben we ervoor gekozen met een minimale bezetting aanwezig te zijn zo lang deze maatregelen gelden. We zorgen dat ons standpunt vertegenwoordigd blijft in de raad, maar wie geen inbreng heeft blijft thuis.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Na stevig aandringen van GroenLinks is het mogelijk gemaakt voor alle inwoners om digitaal in te spreken bij de voorronden en in de raad. Daarmee is de mogelijkheid voor inwoners om deel te nemen aan het democratisch proces hersteld. We hadden inmiddels al een motie in voorbereiding om dit te regelen maar gelukkig hebben we die niet hoeven inbrengen.