Het zijn rare tijden. Het nieuws bestaat ongeveer uit één onderwerp en straten zijn nagenoeg leeg. De zorgsector krijgt eindelijk de waardering die ze verdient en ook beroepen als vakkenvuller, leraar, logistiek medewerker, boer en al die andere cruciale beroepen worden nu op waarde geschat. Hoe werkt dat in de politiek?

In al deze hectiek lijkt de lokale politiek misschien minder belangrijk, maar ook die gaat gewoon door. Veel van de landelijke maatregelen moeten lokaal worden uitgevoerd en de normale besluitvorming loopt ook gewoon door.

Als fractie van GroenLinks Overbetuwe proberen we zo goed mogelijk invulling te geven aan ons democratisch proces. Het is even wennen, maar in de 20ste eeuw blijkt er veel mogelijk. Zo bieden de digitale vergadermogelijkheden uitkomst. Bij de eerste fractievergadering kregen we een blik in een ieders digitale vergaderomgeving. Zolders, werkkamers, kinderkamers, woonkamers; er kwamen allerlei locaties voorbij. Ook nemen we de tijd om te vragen hoe iedereen er gevoelsmatig bij zit. Het gaat immers niet alleen om de inhoud, maar ook om welzijn en welbevinden. Inhoudelijk blijven we zorgvuldig de verschillende voorstellen afwegen. Ook de actuele onderwerpen zoals verkeersoverlast op de dijken blijven zo op ons netvlies, daar hebben we dan ook al vragen over gesteld.

Hebben we dan alleen maar vergaderingen? Nee gelukkig niet, ook onze maandelijkse borrel heeft een digitaal vervolg gekregen. Kwamen we eerst iedere laatste vrijdag van de maand in een van onze mooie kernen, nu borrelen we via Skype. Iedereen zijn eigen favoriete drankje en lekker gezellig bijkletsen. Zo zijn we op gepaste afstand toch dichtbij en blijven we ook onze democratische rol vervullen.