Voor alleenstaanden, dus dat gold ook voor mij, kwam dat neer op 70 euro. Daarvan moesten we een week lang boodschappen doen, reizen (woon-werkverkeer uitgezonderd) en een vrijetijdsactiviteit ondernemen. Het initiatief is bedoeld om aandacht te vragen voor de ontzettend moeilijke positie waar sommige mensen met weinig geld in zitten. Ook leer je als deelnemer hoe het is om constant te denken over je uitgaven en hoeveel, of beter gezegd hoe weinig, geld je nog over hebt.
Ik vond het daarbij wel belangrijk om te beseffen dat een weekje leven met weinig geld niet eens in de buurt komt van de situatie waarin mensen zitten die maanden of jarenlang moeten rondkomen van weinig. De constante stress die zij ervaren en de uitzichtloosheid ervan zijn niet aan de orde als je weet dat het aan het einde van de week voorbij is. Toch was het een leerzame week, met als afsluiting een bijeenkomst georganiseerd door Forte Welzijn.
Alhoewel je als deelnemer van de Rondkomweek natuurlijk niet in dezelfde situatie zit als mensen met een kleine portemonnee, ga je toch voor een week op een andere manier door het leven. Ik moest constant nadenken over wat ik wel en niet kon kopen, zodat ik op de laatste dag ook nog eten zou hebben. Als je door de supermarkt loopt, denk je niet aan hoe je duurzaam, biologisch of ethisch boodschappen kan doen, maar aan hoe je zo goedkoop mogelijk eten en drinken kan kopen. Je zoekt naar kortingsacties, kiest het huismerk boven het A-merk en koopt vaak ongezondere producten, omdat die simpelweg goedkoper zijn. Het lukte ook niet altijd om een warm maaltijd op tafel te zetten voor het avondeten. Soms was het brood met gebakken ei, weinig gevarieerd dus. Ook merkte ik hoe je opeens automatisch wordt geïsoleerd van de rest van de wereld. Het is niet zo makkelijk om even naar de stad te gaan om gezellig een terrasje te pakken met je vrienden, want zowel de kosten voor de trein als een drankje kunnen er echt niet af. Als je van 70 euro moet leven, maakt elke euro uit. Dat besefte ik me wel toen ik aan het einde van week ongeveer 20 cent overhield.
Dit inkijkje in het leven van constante stress, geldzorgen en uitzichtloosheid, hoe kort dat inkijkje ook was, bevestigde wat we bij GroenLinks eigenlijk al lang weten. Het systeem moet echt anders. Mensen met weinig geld worden geforceerd om ongezond en geïsoleerd te leven, zonder toekomstperspectief. Zoek je hulp voor je geldzorgen? Dan moet je bij ontelbaar veel verschillende mensen van verschillende organisaties je verhaal vertellen, compleet met allerlei documenten om maar te bewijzen wat je zelf al lang weet: dat je gewoon geld nodig hebt. De Rondkomweek en de bijeenkomst in de Molukse kerk van Forte Welzijn hebben me extra energie gegeven om me in te blijven zetten voor een gemeente waar we, ondanks de onmenselijke regels van de landelijke politiek, op een menselijke manier omgaan met geldzorgen van onze inwoners.