Op initiatief van de zwerfafvalbrigade Driel heb ik twee jutbakken mogen plaatsen in onze gemeente. Deze afvalbakken stimuleren om afval op de juiste plek weg te gooien en bieden de mogelijkheid om zwerfaval op te ruimen. Elke bak is daarvoor voorzien van afvalzakken die iedereen kan pakken.

Tijdens World Cleanup Day (17 september) was ik uitgenodigd door de zwerfafvalbrigade Elst om een ochtend met ze mee te lopen. Ik schrok van de grote hoeveelheid afval die ligt in de bosjes bij scholen, op en rond speeltuinen en bij mensen in de voortuin. Tegelijkertijd was het een heerlijke ochtend met veel gezelligheid. Mij werd duidelijk dat de zwerfafvalbrigades veel meer zijn dan een groep enthousiaste vrijwilligers met hart voor ons milieu. De groep is ook belangrijk voor de sociale contacten. Dat gevoel werd alleen maar sterker toen ik tijdens burendag mocht aansluiten bij de zwerfafvalbrigade in Herveld-Andelst. Ook daar werd ik verwelkomd met een kop koffie en gezelligheid. Het mooiste zou zijn als onze brigades en alle andere vrijwilligers geen “werk” meer hadden, omdat we allemaal netjes ons afval opruimen. Tot die tijd ben ik trots en dankbaar dat ze dit werk doen. Ik heb me voorgenomen om bij alle brigades langs te gaan om ze een handje te helpen.

Naast zwerfaval opruimen heb ik ook een superleuke wedstrijd mogen openen in het kader van recycling. De komende weken strijden 5 basisscholen uit Overbetuwe en 5 uit Lingewaard om de E-waste prijs. De prijs gaat naar de school die meeste e-waste, zoals oude telefoons en andere elektronica, inzamelt. Een speelse manier om kinderen bewust te maken van het belang van recyclen. Heb je zelf nou oude apparaten liggen? Je kunt tot 20 oktober je afval aanmelden via www.ewasterace.nl. De kinderen komen dan het afval bij je thuis ophalen. Doe mee, zet je in voor het milieu en laat een van de Overbetuwse scholen winnen!