Infrastructuur en mobiliteit

  • Buurtbus 556 blijft alle records breken. Het komt zelfs voor dat reizigers moeten blijven staan omdat de bus, die tussen Heteren, Driel en Elst rijdt, vol zit. Afgelopen januari vervoerde de buurtbus liefst 793 passagiers. Een verdubbeling ten opzichte van januari vorig jaar. Als het te vaak voor komt dat mensen moeten blijven staan op een bepaald tijdstip gaat Breng op dat tijdstip een extra bus inzetten.
  • De provincie Gelderland gaat de aanleg van de Railterminal Gelderland (RTG) bij buurtschap Reeth regelen en zet de gemeente Overbetuwe buitenspel. De provincie Gelderland meent dat Overbetuwe zich te veel als belangenbehartiger voor de eigen burgers opstelt. Een meerderheid van de Raad van Overbetuwe is verontwaardigd en vindt dat de provincie de railterminal nu maar zelf moet zien te regelen.

 

Wonen, zorg en welzijn

  • Bewoners van de gemeente Overbetuwe zijn over het algemeen dik tevreden. Dat blijkt uit een enquête die in alle kernen van de gemeente is gehouden. Ze geven voor het leven in Overbetuwe als cijfer een 8. Eenzaamheid speelt als negatieve kant wel nadrukkelijk een rol, 21 procent hiervan is een jongere. Verder heeft 21 procent van de ondervraagden een e-bike en heeft meer dan de helft van de huiseigenaren de eigen woning al verduurzaamd.
  • Hoewel Overbetuwe zich aansluit bij het programma Nu Niet Zwanger van Veiligheids- en Gezondheidsregio Midden Gelderland, worden mensen met bijvoorbeeld een verslaving of verstandelijke beperking die kinderen willen niet onder druk gezet om daar vanaf te zien. Met die garantie kwam de GGD na vragen uit de gemeenteraad van Overbetuwe.
  • Overbetuwe gaat de komende drie maanden nauwkeurig het aantal Oost-Europese arbeidsmigranten in beeld brengen. Tijdens de actualisatie van de woonagenda aan het einde van dit jaar zou daar dan iets specifieks voor de Oost-Europeanen in kunnen komen. Overbetuwe volgt met dit onderzoek Neder-Betuwe, dat afgelopen jaar al zo’n onderzoek heeft opgestart. In juni verwacht de gemeente Overbetuwe de resultaten van dit grootschalig onderzoek, uitgevoerd door een extern bureau, te kunnen presenteren.
  • De gemeente Overbetuwe wil niet meewerken aan het geven van een woonbestemming aan het pand van de familie Bakker aan de Rijksweg in Elst. De gemeenteraad buigt zich 7 april over de kwestie. Wethouder Hol (ruimtelijke ordening) zal de raad dan voorstellen om niet mee te werken aan het verlenen van een woonbestemming van het pand. De gemeente blijft het besluit van Nederlands hoogste rechtsorgaan volgen.
  • Huisartsen in de regio Betuwe en Arnhem handelen tegen de regels door patiënten onderling te verdelen. Mensen kunnen zich alleen inschrijven bij een huisarts in hun eigen postcode gebied. Ook nemen huisartsen vaak geen patiënten van elkaar over. Deze onderlinge afspraken zijn niet toegestaan. Op de website van huisartsen praktijk Westeraam staat zelfs dat ze alleen patiënten uit wijk Westeraam aannemen. De vereniging Onze Huisartsen gaat de huisartsen in de regio hierop wijzen.
  • Er komen geen ex-drugsverslaafden naar de wijk De Eshof in Elst. De bestemming van het pand laat het huisvesten van ex-verslaafden niet toe. Op het huis naast van Meurs Installatiebedrijf aan de Rijksweg-Noord rust een bedrijfsbestemming.

 

Natuur, milieu en energie

  • Inwoners van buurtschap Reeth slaan de handen ineen om een zonnepark te bouwen. Dat doen ze met hulp van Stichting de Wiek. Zonnepark Reethse Veld, zoals het negenduizend panelen tellende complex gaat heten, komt aan de Wolfhoeksestraat tussen de A15 en de Olympiasingel te Elst. Daarnaast komen er nog 120 panelen op het dak van een varkenshouderij aan de Rijksweg. De oprichters uit Reeth zetten het geld in wat ze jaarlijks krijgen van Stichting de Wiek. Reeth houdt nog steeds niet van de windmolens, maar Stichting de Wiek, de partij achter de windmolens, ervaren ze als een goede buur.
  • Het is de inwoners van Overbetuwe en Lingewaard weer gelukt om iets minder restafval in de grijze kliko te gooien en iets meer gft, plastic, blik en drankkartonnen apart in te leveren. Overbetuwenaren waren vorig jaar goed voor 4.155.000 kilo vuilnis dat vanuit de grijze kliko naar de vuilnisverbranding ging, ruim 5 procent minder dan in 2018. In Lingewaard bedroeg de afname dik 4 procent, van ruim 5,3 miljoen kilo afval naar net geen 5,1 miljoen kilo.  Dat Overbetuwe 20 procent minder vuilnis in de grijze container stopt, komt omdat Overbetuwe een jaar geleden al voor betalen pet lediging heeft ingevoerd. Lingewaard is daar vorige maand pas mee begonnen.
  • Overbetuwe wil het goede voorbeeld geven als het om verduurzamen van gebouwen gaat. Daarom komen er op zes gemeentelijke panden zonnepanelen te liggen. Overbetuwe maakt gebruik van een subsidie van 1,5 miljoen euro die het mogelijk maakt de komende 15 jaar eigen panden van zonnedaken te voorzien. Het gaat in eerste instantie om 1500 panelen. Het betreft het nieuwe gemeentehuis in Elst, de parkeergarage bij het station in Elst, de sportzaal in Zetten, de gemeentewerf in Elst, zalencentrum de Oldenburg in Driel en de sporthal bij het Lyceum en het Westeraam in Elst. De gemeenteraad moet zich in april nog over de voorgenomen aanbesteding uitspreken, omdat de hele operatie niet volledig met subsidiegeld gedekt wordt.

 

Financiën en bestuur

  • Overbetuwe draagt alsnog 13.623 euro bij voor de wederopbouw van scholen op de Molukken. Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos sloot met die mededeling een druk bezochte informatieavond over de Molukken af, in Sociaal Cultureel Centrum De Wieken in Elst.
  • De politie heeft donderdagmiddag 20 februari een inval gedaan bij een illegale hondenfokkerij aan de Randwijkse Rijndijk in Heteren. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De dierenpolitie, Radius (dierenwelzijn) en agenten van het basisteam uit Elst voerden de inval met veel machtsvertoon uit. Daarbij droegen de agenten kogelvrijevesten, omdat er een week geleden daarvoor ook een inval op de zelfde boerderij werd gedaan na een tip over illegale wapens, die overigens niet werden gevonden. Wel werd de illegale hondenfokkerij toe ontdekt.
  • De hondenfokkers aan de Randwijkse Rijndijk in Heteren ontkennen dat ze schuldig zijn aan illegaal fokken. Volgens hen zijn er geen puppy’s in beslag genomen, zorgen ze goed voor ze, en is het fokken van de honden slechts hobbymatig. De inval, na een anonieme tip, bevindt zich volgens hen in de relationele sfeer.
  • De rechter gaat aan het eind van het jaar bepalen of de hondenfokkerij aan de Randwijkse Rijndijk in Heteren illegaal is of niet. Volgens de controleurs is er sprake van een beroepsmatige hondenfokkerij, waar de eigenaren spreken van slechts een hobbymatige hondenfokkerij.

 

Onderwijs, cultuur, sport en recreatie

  • Scouting De Spoorzoekers in Herveld-Andelst heeft een te kort aan leiding. Op dit moment hebben de welpen (7 tot 11 jaar) al geen leiders meer. Als er geen nieuwe leiding komt moet de groep opgeheven worden. De kinderen kunnen zich nog steeds aanmelden bij de jongste groep, de bevers (4,5 tot 7 jaar). De doorstroming houdt dan op als de kinderen 7 jaar zijn geworden. Wat langzaam maar zeker het einde van de scouting zou betekenen.
  • De voetbalbond KNVB is een tuchtrechtelijk onderzoek gestart naar het incident waar een scheidsrechter zaterdag 15 februari een jeugdtrainer neersloeg op de velden van Spero in Elst. De jeugd onder 17 van Spero speelde daar tegen OVC ’89 uit Oosterbeek. De aanklager zal verklaringen opvragen bij beide clubs. Na horen zeggen kwam de trainer het veld in, nadat de scheidsrechter twee spelers van de bezoekende club rood had geven, en greep de scheidsrechter tussen de benen, waarop deze de trainer neersloeg.
  • Het college van B&W van de gemeente Overbetuwe heeft na een steekproef onder 300 inwoners haar voorkeur uitgesproken voor omroep Lingewaard als nieuwe lokale omroep. Voor Omroep Lingewaard en RN7 was evenveel voorkeur, maar B&W kiest voor omroep Lingewaard, omdat Overbetuwe daar de meeste affiniteit mee heeft. De B&W voorkeur gaat in april naar de gemeenteraad. Waarna het daarna naar het Commissariaat van de Media gaat, die de licenties verstrekt.
  • Bij basisschool De Meeuwenberg in Driel is vrijdag 21 februari begonnen met de voorbereidingswerkzaamheden voor het plaatsen van twee extra klaslokalen. Waar veel scholen met krimp te maken hebben, groeit de Drielse basisschool uit de jas. De reden is een nieuwbouwwijk en het bekend staan als een goede school. De twee klaslokalen worden op het schoolplein geplaatst en zijn bedoelt als overbruggingsperiode van een periode van 2,5 jaar, waarna de school naar een mogelijke nieuwbouw gaat verhuizen.

 

Werk en economie

  • De gemeente Lingewaard is er vorig jaar in geslaagd het aantal inwoners die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering iets terug te dringen, van 450 naar 439. In de gemeente Overbetuwe lukte dat nog niet. Daar liep het aantal bijstandsgerechtigden iets op. Overbetuwe laat weten voor dit jaar te rekenen op een daling van het aantal bijstandsuitkeringen.
  • Albert Heijn gaat een compleet nieuw distributie centrum voor thuisbestellingen in Oosterhout in gebruik nemen. De Home Shop Centre (HSC) is de zede in het land. Het wordt de grootste van Nederland. Er komen duizend fulltime arbeidsplaatsen. Het complex komt gelegen langs de A15 op bedrijvenpark–15, en krijgt een omvang van vier voetbalvelden. Klanten  worden op een straal van 25 km rechtstreeks bediend. Het is op dit moment in aanbouw en kan naar verwachting rond de jaarwisseling in gebruik worden genomen.