Infrastructuur en mobiliteit
- Vanwege een ongeluk op de fiets en wandelbrug de Hoge Noot werden de twee trappen van de brug door Park Lingezegen tijdelijk afgesloten. Gert Pels woonachtig in Arnhem viel ter hoogte van een trap met zijn fiets van de brug en liep een flinke vleeswond op.
- De provincie Gelderland keert 220.00 euro uit aan Dutch European Railterminal (DERT). Het is een compensatie voor de inspanningen van het bedrijf voor de Railterminal die tussen Reeth en Valburg moet komen. Voorwaarde is wel dat DERT alle geleverde informatie over techniek en exploitatie openbaar maakt en door geïnteresseerde partijen voor de RTG-exploitatie gebruikt mag worden.
- Het Drielse Veer tussen Driel en Heveadorp blijft voorlopig uit de vaart. Vaste gebruikers moeten blijven omrijden. Het bestuur van de Stichting Drielse Veer heeft dit na overleg met de gemeente en vooral de schippers besloten. De schippers hebben nog steeds zorgen over besmettingsgevaar en handhaving van de beperkingen.
Wonen, zorg en welzijn
- Overbetuwe doet afstand van een kleine 300 vierkante meter grond in Driel, Homoet, Elst en Herveld. Het gaat om vijf stukjes gemeentegrond die al meer dan 20 jaar door bewoners aan hun eigen land zijn toegevoegd. Overbetuwe stuurde de bewoners eerder een brief waarin stond dat ze de grond moesten teruggeven, maar de vijf bewoners beriepen zich op verjaring. De vijf bewoners moeten de grond wel, op eigen kosten, in het kadaster bij hun huidige grondgebied toevoegen.
- De gemeente Overbetuwe gaf in de week van 10 tot 16 mei voorrang aan de bouwplannen van de Amsterdamse projectontwikkelaar Solvast voor vrijstaande koopwoningen en tiny houses voor het goedkope koopsegment en de sociale huursector. Het geplande ecodorp op het voormalige NIOO-terrein in Heteren lijkt hierdoor van de baan. Aan de Boterhoeksestraat in Heteren gaat het nu om 10 vrijstaande koopwoningen en 8 tiny houses. Voorwaarde is dat Solvast uiterlijk voorjaar 2023 met de bouw begint. Ook moet de ontwikkelaar de leegstaande onderzoeksgebouwen verwijderen.
- Het voormalige vogelenzangterrein aan de Wageningsestraat op de grens van Zetten, Andelst en Herveld, wat 20 jaar braak heeft gelegen, is voor 1 miljoen euro verkocht aan bouwbedrijf/projectontwikkelaar Augustinus uit Ochten. Bedrijfseigenaar Niek Augustinus is bezig met drie mogelijke bouwplannen. Na de zomer komt daar meer helderheid over.
- De gemeente Overbetuwe trekt 4 miljoen euro uit voor het uitkopen van omwonenden van de Railterminal Gelderland (RTG) bij Reeth en Valburg. De gemeente koopt de woningen met het doel ze zo snel mogelijk te verkopen. De aankoopregeling komt boven op de zogeheten planschade vergoeding van de provincie. De woningen moeten wel voor 14 maart 2007 zijn gekocht, omdat na die datum de mogelijke komst van een railterminal bekend werd. Door protest van de gemeenteraad is de aankoopregeling tot stand gekomen. Om het verlies op te vangen is er door de gemeente 930.000 euro uitgetrokken.
Natuur, milieu en energie
- In Arnhem en Elst zijn in de nacht van 6 en 7 mei binnen een bestek van 6 uur twee drugsafvaldumpingen geweest. De eerste lading werd in Elst rond 1.50 uur langs de Wuurde en de Reethsestraat gevonden, de volgende om 7.00 uur op de Drielse dijk in Arnhem. Door lekkage moesten delen van de straat in Elst worden gereinigd en moest de berm worden afgegraven. De politie doet onderzoek naar de twee dumpingen.
- De aanleg van een wandelpad dat ook door mindervaliden in een rolstoel gebruikt kan worden heeft in Heteren onbedoelde bijeffecten. Ook automobilisten gebruikten het brede steenslag pad, om zo naar het recreatiestrandje van de Plas van Van Wijk te komen. Met de automobilisten groeide de hoop achtergelaten rommel in de Randwijkse Waarden. Sinds 25 mei staat er weer een hek, zodat er geen automobilisten het terrein op kunnen.
- Heteren Sociaal, een netwerk van inwoners van Heteren, heeft de dorpsraad en de gemeente gevraagd iets te doen aan het dumpen van afval in het dorp. Bij vuilniscontainers, maar ook in de uiterwaarden en andere plekken in het dorp wordt troep achtergelaten. Veel omwonenden ergeren zich er aan. Heteren Sociaal vraagt de dorpsraad en gemeente daarom na te denken over oplossingen en manieren waarop het gedrag van afvaldumpers beïnvloed kan worden.
Onderwijs, cultuur, sport en recreatie
- Park Lingezegen is de mogelijkheden aan het onderzoeken voor fietsverhuur. Een betere fietsbeleving van het hele park is een van de doelstellingen van directeur Sven van Rijswijk. Er is al gesproken met mogelijke kandidaten. Door de nieuwe fiets en wandelbrug de Hoge Noot, die de parkdelen De Park en Waterrijk met elkaar verbindt, is het volgens Van Rijswijk nog aantrekkelijker geworden om Park Lingezegen per fiets te verkennen.
- In Lingewaard en Overbetuwe werd op 4 mei ondanks alle beperkingen aandacht besteed aan de nationale dodenherdenking. Er werden bloemen gelegd bij de oorlogs- en bevrijdingsmonumenten. ’s Avonds waren er in kleine kring bijeenkomsten. In Overbetuwe werden deze bijgewoond door een lid van het gemeentebestuur. Wethouders legden overdag een krans bij de monumenten. Verschillende bijeenkomsten konden via internet worden bekeken.
- Naast het Nederlands rood – wit – blauw hing op 4 mei, de dag van de dodenherdenking, op verschillende plekken in Elst ook de vlag van de Republiek de Zuid-Molukken, wat door Indonesië niet wordt erkend, halfstok. De Molukse gemeenschap staat jaarlijks stil bij het uitroepen van de republiek en heeft ook een regering in ballingschap in ons land. Doordat er op de Molukken mensen werden opgepakt die daar de vlag van de Republiek de Zuid-Molukken hadden gehesen, werd deze actie in Nederland gehouden.
- Door de coronamaatregelen hebben de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe alle vergunningsplichtige evenementen tot na 1 september uitgesteld. De bouwdorpen en speelweken zijn daardoor deze zomer geschrapt.
- Wilma Filippo en Yvonne Heus-Kloos uit Arnhem hebben zaterdagochtend 9 mei een koninklijke onderscheiding gekregen voor hun werk in het verenigingsleven in Elst, waar beiden al 22 jaar actief zijn. Van 1998 tot 2010 waren ze nauw betrokken bij de Elster zwem en poloclub, als zweminstructeur, maar ook in het bestuur. Verder stonden beiden aan de wieg van Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO), die in het weekend van 9 en 10 mei het 10 jarig jubileum beleefde. Al 22 jaar zijn ze vaste ankers op één post: Zwemvereniging Overbetuwe.
- In Zetten opende het zwembad Drie Essen op maandag 11 mei zijn deuren weer, maar alleen voor zwemlessen. De verenigingen en recreanten moesten nog even wacht. De toiletruimtes waren alleen voor nood beschikbaar.
- Overbetuwe kiest RN7 als lokale omroep. Na een lange discussie besloot een raadsmeerderheid om niet voor het door het college voorgestelde Omroep Lingewaard te kiezen. CDA, GBO en de Christen Unie steunden die visie van het college. PvdA en GroenLinks dienden een amendement in om niet voor Omroep Lingewaard te kiezen, maar voor RN7. Die omroep is al twee jaar actief en volgens beide partijen doet die omroep het uitstekend. Ook meenden beide partijen dat het niet wenselijk is om een goed functionerende omroep te vervangen door een nieuwe omroep die nog in opbouw is. BOB en D66 sloten zich al snel aan, maar ook collegepartij VVD sprak zich uit voor RN7.
- De paardenmarkt in Elst gaat dit jaar door de coronacrisis niet door. Alleen al het handjeklap tussen beoogd koper en verkoper is volgens voorzitter Johan Huitink van Stichting Paardenmarkt Elst (SPE) onmogelijk. SPE heeft de beslissing genomen na overleg met het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Overbetuwe.
- De Maria Magdalena parochie heeft na Bemmel, Gendt en Huissen-Zand haar vierde godshuis verkocht. Het gaat om de katholieke kerk van het Randwijkse buurtschap Indoornik. Het kerkje is voor 400.000 euro verkocht aan een opleidingsbedrijfje dat al jaren in het voormalige lagere schoolgebouw naast de kerk zit. Het wil er een uitvaartcentrum van maken, met de parochie als condoleance centrum. Op de bovenverdieping komt de beheerder te wonen. De begraafplaats blijft in handen van de Maria Magdalena parochie, die naast de begraafplaats een Maria kapelletje gaat bouwen. Hoogstwaarschijnlijk doet de parochie de komende anderhalf jaar nog 4 kerken van de hand. Dit jaar zullen dat waarschijnlijk de kerken in Oosterhoud en Angeren zijn.
- Sinds begin mei sieren de zogeheten “witte bibliotheek kasten” het straatbeeld in Heteren. Dat idee slaat zo aan dat Sociaal Heteren er nog een aan toe gaat voegen. De witte bibliotheek kast is een boekenkast die gewoon ergens op straat of in een voor publiek toegankelijke ruimte staat. Boeken in die kast kunnen gratis worden geleend door wie maar wil. Eigen boeken die zijn uitgelezen kunnen er worden achtergelaten, maar ook spelletjes, cd’s of dvd’s. Eerder stond er al een aan de Prinsenhof. Sinds enkele dagen zijn er spontaan kasten in de Achterstaat en Ligusterstraat bij gekomen.
- De openbare bibliotheek is sinds maandag 18 mei weer open. Tijdens de heropening mochten mensen boeken halen en brengen. Alle leestafels, werkplekken en computers bleven buiten gebruik. De negen vestigingen in Overbetuwe en Lingewaard gingen niet allemaal open. In Elst, Huissen en Bemmel was de bibliotheek weer volgens de vaste tijden toegankelijk. In Gendt, Heteren en Zetten volgens aangepaste tijden. De kleine bibliotheken in Angeren, Doornenburg en Haalderen bleven dicht, bezoekers werden naar Bemmel en Gendt verwezen.
Werk en economie
Na de mededeling van premier Mark Rutte dat de kapperszaken weer uit de lockdown werden gehaald en op maandag 11 mei weer open mochten, stonden de telefoonlijnen en internetboekingen bij zaken in Lingewaard en Overbetuwe onder hoogspanning. Hierdoor waren de kapperszaken genoodzaakt de openingstijden te verruimen.