Infrastructuur en mobiliteit

 • Sinds begin september is op de komborden voor Heteren “Transition Town Heteren” te zien, inclusief logo met de Peperbus, Rijnbrug, rivier en uiterwaarden. Wethouder Dimitri Horthuis-Tangelder en Kelvin Derken, de voorzitter van de Dorpsraad Heteren, onthulden die onderborden donderdag 9 september. In september is ook een publiekscampagne van start gegaan in het dorp om geld in te zamelen voor de inrichting van een dorpsplein, een 15 kilometer zone waar de auto te gast is, aangekleed met carillon en een fontein.

 

Wonen, zorg en welzijn

 • Zetten heeft na 10 jaar eindelijk een algemene begraafplaats, wat volgens insiders een juweeltje is geworden. Donderdag 9 september is de laatste verharding aangebracht van een soort gravel van gebroken natuursteen. In oktober vinden er de eerste begrafenissen plaats.
 • Zorgcomplex De Hoge Hof in Herveld stond eind augustus al leeg. Daardoor kan de sloop eind dit jaar plaats vinden in plaats van begin volgend jaar. Een snelle sloop heeft bij dergelijke grote gebouwen de voorkeur om vandalisme, verloedering en brandstichting tegen te gaan. De bewoners zijn verhuisd naar het op 100 meter afstand gelegen gloednieuwe complex Andalhof in Andelst.
 • Uit een brief van Overbetuwe aan het Nijmeegse gemeentebestuur blijkt dat Overbetuwe tegen het realiseren van een woonwagenkamp met 25 plekken in het Nijmeegse deel van Oosterhout is. Over 8 plaatsen valt nog te praten. In de brief stelt Overbetuwe ook dat ze het niet acceptabel vindt dat er voor het presenteren van de plannen geen contact met Overbetuwe is opgenomen. Een formeel besluit om een woonwagenkamp aan te leggen is er nog niet. Als belanghebbende wil Overbetuwe in de toekomst bij het proces betrokken worden.
 • Medewerkers van de GGD gaan sinds september de dorpen in om mensen te vaccineren tegen corona. De methode werkt, er komen soms wel 100 mensen per dag de vaccinatie-bus binnen. De vaccinatiegraad in de Betuwe wijkt niet veel af van het landelijke gemiddelde. Van alle volwassenen was begin september 79 procent in Lingewaard en 78 procent in Overbetuwe gevaccineerd. Voor jongeren is dat in Lingewaard 55 procent en in Overbetuwe 51 procent. In Neder-Betuwe is maar 50 procent van de volwassenen gevaccineerd en 21 procent van de jongeren. De GGD ziet dat vooral anderstaligen en ongeletterden hulp nodig hebben om een keuze te maken.
 • In het politiebureau in Elst komt een ton waar inwoners van Overbetuwe en Lingewaard steekwapens in kunnen leveren. Jongeren zijn een voorname doelgroep. De gemeenten en scholen sluiten in de week van 11 tot en met 17 oktober aan bij de landelijke inleveractie Steekwapens. Het toenemende wapenbezit onder jongeren is voor Overbetuwe en Lingewaard reden om met de landelijke actie in oktober mee te doen.
 • Voor de sociale koopwoningen in de nieuwe woonwijk de Pas in Elst gaat een bewoningsplicht gelden. Op die manier wil Overbetuwe speculeren met woningen tegengaan. Wethouder Wijnte Hol is blij met de deal en spreekt de wens uit bij andere bouwprojecten in Overbetuwe soortgelijke afspraken te kunnen maken.
 • Het definitieve besluit om vier zware hulpverleningsvoertuigen bij de brandweer te schrappen, is woensdag 29 september uitgesteld tot december. De burgemeesters van de 15 gemeenten die onder de Veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) vallen besloten dit in Ede. Vooral omdat de gemeenten Overbetuwe, Duiven en Nijkerk, die hun wagen dreigen te verliezen, veel vragen hebben en in november nog een inhoudelijke discussie willen voeren. Duidelijk werd wel dat een meerderheid van de andere gemeenten vast wil houden aan de plannen. Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos van Overbetuwe noemde de extra tijd die het kost om bij een brand op de locatie te komen onacceptabel.

 

Natuur, milieu en energie

 • In de Linge kunnen volgend jaar vissen veiliger en gemakkelijker dan nu het geval is het Amsterdam-Rijn kanaal passeren. De stuw aan de oostzijde verdwijnt en wordt vervangen door een nieuwe stuw met vislift aan de westelijke zijde. Aan de oostelijke richting zijn de visliften al geplaatst. Ze ogen als drijvende schotels naast de stuw en helpen vissen om door middel van een spiraal veiliger het hoogteverschil te overwinnen tussen de beide kanten van de stuw.
 • K3Gebiedsontwikkeling en energiebedrijf Vattenfall gaan opnieuw onderzoek doen naar het tot stand laten komen van een drijvend zonnepark op de Aamseplas te Elst. Overbetuwe verleent medewerking aan de onderzoeken. Wel stelt de gemeente de voorwaarden dat omliggende bedrijven of inwoners van Overbetuwe voor 50 procent of meer financieel kunnen deelnemen. Ook moet K3/Vattenfall hen betrekken bij de verdere uitwerking van de plannen.
 • Het is wethouder Dimitri Horthuis-Tangelder niet gelukt om Landgoed Hemmen en burgercoöperatie Betuwewind voor het bouwen van windturbines tussen Zetten en Dodewaard op een lijn te krijgen. Beide standpunten schijnen zover uit elkaar te liggen dat er geen mogelijkheid tot samenwerking is.
 • Het elektriciteitsnet in Midden Betuwe raakt vol. Binnenkort kunnen grote aanbieders van groene energie geen stroom meer terug leveren. In de praktijk betekent het dat bedrijven en particulieren via een windmolen of meer dan 200 zonnepanelen voorlopig niet bij het net terecht kunnen. Voor kleine stroomaanbieders, zoals particulieren met pakweg 10 of 15 zonnepanelen op het dak verandert er niets. Zij kunnen nog wel worden aangesloten. Netwerkbeheerder Liander werkt aan plannen om de capaciteit op onderstation Dodewaard op te voeren. Bestaande plannen, zoals het enorme zonnepark van Landgoed Hemmen aan de Leijgraafseweg, zijn al ingepland. Nieuwe aanvragen gaan de komende 4 jaar op de plank. De beperkingen duren tot de zomer van 2025.

 

Onderwijs, cultuur, sport en recreatie

 • De vijfde editie van de HeteRun, het hardloop evenement rondom Heteren, gaat dit jaar niet door. De organisatie mikt nu op 15 mei 2022. Dit jaar gooien de coronamaatregelen weer roet in het eten. De vijfde editie stond gepland op 3 oktober.
 • In het parochiecentrum in Elst vond zondag 5 september de eerste parochiezondag van de Maria Magdalena Parochie plaats. Het betekende het startsein van het centrum in de Hoeksteen. Een keer in de maand is er een themazondag, waar je aan de hand van een thema een lezing kunt volgen.
 • Zaterdag 11 september werd de De Polen van Driel wandeltocht gehouden. Een tocht die op niets meer lijkt op de eerste versie uit 1946, en een kilometer langer is geworden. De 6 kilometer lange wandeltocht komt uit de koker van de Drielse gymnastiekvereniging Luctor et Emergo. Veertien jaar geleden heeft de gymnastiekvereniging hem nieuw leven in geblazen en nu groeit de tocht jaarlijks met heel veel inschrijvingen. De route loopt lang 16 herdenkingspunten en monumenten in en rondom Driel.
 • Oud-wethouder Ron van Hoeven heeft het voorzitterschap van Creatief Collectief Elst op zich genomen om het collectief een stap verder te helpen, omdat volgens hem cultuur voor iedereen belangrijk is. Van Hoeven hoopt dat hij komend jaar samen met de rest van het bestuur en de docenten meer mensen warm kan krijgen voor de cursussen in het sociaal en cultureel centrum De Wieken in Elst.
 • Op zaterdag 18 september was er tussen 10.30u en 14.00u  in de sporthal bij de Bongerd te Heteren de beurs voor tweedehands kleding en speelgoed. Een groot gedeelte van wat niet verkocht wordt gaat naar het goede doel. Er is steeds meer interesse voor tweedehandse spullen, ook wel Vintage genoemd.
 • Voor het tweede jaar op rij was de Polenherdenking in Driel een sobere vanwege het strikt in achtnemen van de coronarichtlijnen. De ceremonie was indrukwekkend en er waren in vergelijking met vorig jaar 100 in plaats van 45 aanwezigen. De veteranen werden nadrukkelijk gemist. Het lichtpuntje was het leggen van de krans door pater Arie Linsen (92 jaar oud) namens de Drielse bevolking.
 • Tijdens het weekend van 18 en 19 september werd in Valburg het bindingsfestijn uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw nieuw leven ingeblazen. De 10 kamp moet een nieuwe traditie gaan worden. Royan van Velse introduceerde het parcours van tien hindernissen, op tien verschillende locaties in het dorp. Vanwege het jubileum van de lokale voetbalclub kwam het evenement op de agenda. Jammer genoeg deden er maar vier teams mee.
 • De gemeenteraad van Overbetuwe gaf op dinsdag 21 september groenlicht voor de bouw van een nieuw zwembad en sportcentrum (MFSC) in het stationsgebied. De raad stemde niet alleen in met het plan om voor 23 miljoen euro een nieuw zwem- en sportcentrum te bouwen, maar ging ook mee in de aanvullende wensen van de toekomstige gebruikers. Het voorstel werd raadsbreed aangenomen.
 • Vrijdag 24 september kreeg directeur Charles Lohnstein de sleutels van de nieuwbouw van het OBC in Elst. Het gebouw van 12 miljoen euro is klaar. Op 2 november verhuizen de 570 leerlingen naar de nieuwe school aan de Bussel.
 • In de kantines van Betuwse sportverenigingen kan in veel gevallen alleen drank en voedsel afgehaald worden. Op die manier wordt bij sportverenigingen voorkomen dat iedereen ouder dan 13 jaar naar de QR-code gevraagd moet worden, nodig voor de coronacheck. De verenigingen geven aan geen mensen te hebben om uitgebreid te controleren.
 • Het scannen van de QR-codes bij horecazaken is in Overbetuwe en Lingewaard tijdens het eerste weekend van de invoering probleemloos verlopen. Waarschuwingen en boetes waren niet aan de orde. De buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) van beide gemeenten hoefden tijdens hun rondes alleen maar wat tips te geven.

 

Werk en economie

 • De zonnebloempitten van akkerbouwer André Jurrius, biologische akkerbouwer op de Lingehof te Hemmen, worden gebruikt in het brood van BBrood te Amsterdam. BBrood bakt voor een eigen keten van biologisch-dynamische bakkerijen met winkels in Amsterdam, met alleen biologische producten uit eigen land. Voor het eerst gaan ze nu ook zonnebloempitten in hun brood verwerken. Jurrius laat de plantresten van de zonnebloemen na het oogsten op het land achter omdat deze insecten (met name hommels) aantrekken.
 • Busvervoerder Betuwe Express en Vitesse hebben in de week van 28 augustus tot en met 4 september de contracten voor vervoer van de spelers verlengd. De Betuwse vervoerder hoopt ook de Europese uitduels van Vitesse op te pakken.

Heteren heeft weer een echte warme bakker. Op donderdag 16 september opende bakker Gerbert Bos uit Ochten in het dorp aan de Rijn zijn derde winkel. Het staat pal naast de plaatselijke supermarkt.