Onder het inspirerende motto 'Samen aan zet' hebben GroenLinks Overbetuwe, CDA Overbetuwe en Gemeentebelangen Overbetuwe vorig jaar de krachten gebundeld in een nieuwe coalitie. In dit interview kijken Hanneke Bruinsma (fractievoorzitter GroenLinks Overbetuwe) en Rik van den Dam (wethouder duurzaamheid en financiën) terug op het afgelopen jaar en delen ze hun hoogtepunten en uitdagingen.

Voor Hanneke was het persoonlijke hoogtepunt van het afgelopen jaar de groeiende onderlinge verbondenheid binnen de coalitie. "We beginnen steeds meer aan elkaar te wennen. Het kost altijd wat tijd om een goede samenwerkingsvorm te vinden, maar inmiddels weten we elkaar steeds beter te vinden" zegt Hanneke. “En op onze website staat ook een mooi overzicht van alles wat we al bereikt hebben”. Rik noemt de aanpak van Steenbreek als zijn ultieme triomf in het eerste jaar. "Samen met onze fantastische inwoners werk ik hard aan een groenere gemeente! Mijn grootste uitdaging was om de rol van fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij in te ruilen voor die van wethouder binnen de coalitie. Dat was even wennen maar gaat goed," voegt hij toe.

Als het gaat om de samenwerking met de coalitie en oppositie, benadrukt Hanneke dat het coalitieakkoord de titel 'Samen aan zet' draagt. "Dat is echt een verfrissende benadering die we niet eerder hebben gezien. Ik wil samenwerken om Overbetuwe groener en socialer te maken, dus ook met de partijen die niet in de coalitie zitten. Het gaat steeds beter, maar ik hoop dat de komende jaren nog veel meer verbetering brengen. Uiteindelijk doen we dit allemaal voor onze inwoners, dat staat altijd voorop in mijn gedachten," legt Hanneke uit. Rik, als wethouder, benadrukt dat zijn deur wagenwijd openstaat voor alle politieke partijen en dat hij actief de samenwerking blijft zoeken met de gehele gemeenteraad.

Met het oog op de rest van de raadsperiode zijn Hanneke en Rik vastberaden als het gaat om hun belangrijkste speerpunten. Rik is vastbesloten om Overbetuwe om te toveren tot een groene oase vol biodiversiteit, en bestand tegen klimaatverandering. Daarnaast wil hij minstens twee wijken warm maken voor de warmtetransitie. Hanneke benadrukt de prachtige ambities die zijn vastgelegd in het coalitieprogramma. Ze is vastbesloten om deze dromen werkelijkheid te maken. "En dat lukt ons! We hebben bijvoorbeeld al een voorstel voor inwoneragendering, zodat onze inwoners actief kunnen meedenken. Ook moedigen we inwoners aan om hun tuinen te vergroenen door mee te doen aan het Steenbreek-initiatief of een regenton aan te schaffen. Bovendien hebben we de inkomensnormen verruimd, zodat meer mensen kunnen profiteren van de Energietoeslag," verklaart ze trots.

Gevraagd naar wat hen het meest heeft verbaasd in het afgelopen jaar, kan Rik niet anders dan glimlachen. "Ik heb me vooral verbaasd over de reacties van mensen wanneer ik zeg dat ik wethouder ben. Ze zijn vaak verbaasd en zeggen: 'Maar jij bent nog zo jong!' Laatst was ik bij een bijeenkomst waar ze zeiden: 'Nu wachten we alleen nog op de wethouder', en toen stak ik mijn hand op en zei: 'Hier ben ik!' Blijkbaar is het verrassend om een 36-jarige wethouder te zien. Dus er is nog werk aan de winkel om dat als normaal te beschouwen," deelt hij met een knipoog. Hanneke daarentegen is aangenaam verrast door het plezier dat ze beleeft aan haar rol in de coalitie. "Het is echt geweldig om voor het eerst deel uit te maken van de coalitie, omdat ik vanuit die positie mijn GroenLinkspunten gemakkelijker in het beleid kan verweven," voegt ze enthousiast toe.

Als fractievoorzitter en wethouder hebben Hanneke en Rik veel van elkaar geleerd. Hanneke is vol lof over Rik: "Ik heb zeker veel van Rik geleerd. Ik had geen idee van de hoeveelheid werk die achter de schermen bij de gemeente plaatsvindt. Nu begrijp ik het beter, omdat Rik me erover vertelt. Zoals de regionale en landelijke overleggen. Dat had ik eerlijk gezegd voorheen niet echt een beeld van." Rik prijst op zijn beurt het vermogen van Hanneke om zich steeds te blijven verwonderen. "Sommige voorstellen waar ik al weken of maanden mee bezig ben, worden voor mij vanzelfsprekend. Maar een gesprek met Hanneke houdt me scherp en zorgt ervoor dat ik me blijf verbazen," benadrukt hij.

Op de vraag welk aspect van hun werk weinig zichtbaar is, maar wel grote invloed heeft legt Rik uit dat veel voorstellen een grondige voorbereiding vereisen voordat ze naar buiten kunnen treden. "Voordat zichtbare resultaten worden geboekt, hebben al veel mensen hard aan de voorstellen gewerkt en zijn er al vele discussies gevoerd. Het kan daardoor soms traag lijken te gaan of alsof er weinig verandering plaatsvindt, maar gelukkig is er achter de schermen al van alles in beweging," verklaart hij. Hanneke benadrukt haar rol als luisterend oor en bemiddelaar. "Ik praat met allerlei mensen over uiteenlopende onderwerpen. En ik merk dat ik een positieve invloed kan hebben door goed te luisteren en mee te denken. Soms kan alleen al het suggereren van een direct gesprek tussen mensen een wereld van verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan inwoners die zich zorgen maken over een project in hun buurt. Een gesprek met de initiatiefnemer kan al veel spanning wegnemen. Ik hoop dat dit uiteindelijk leidt tot een beter proces en mogelijk zelfs tot een voorstel in de raad," legt ze bevlogen uit.

Tot slot, gevraagd naar eventuele onbesproken onderwerpen die ze graag nog willen delen, is Hanneke vol enthousiasme over wat de toekomst brengt. "Ik kijk enorm uit naar wat er nog komen gaat. Hoewel het soms een uitdaging is en niet vanzelf gaat, is het vooral ontzettend leuk om vanuit de gemeentelijke politiek te mogen werken aan een nog mooier Overbetuwe," straalt ze. Rik heeft daaraan eigenlijk niets meer toe te voegen, zijn glimlach spreekt boekdelen.